10.11.2020, 07:49

Припинення війни: Росія відправила в Нагірний Карабах миротворчий контингент

Россия отправила в Нагорный Карабах миротворческий контингент

Вірменія, Азербайджан та Росія підписали заяву про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі. Росія відправила в регіон свій миротворчий контингент.

Російські миротворчі сили увійдуть на територію Нагірного Карабаху в рамках домовленості між Вірменією, Росією та Азербайджаном, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що миротворці РФ залишаться в Карабасі на 5 років з автоматичним продовженням на чергові п'ять років, за відсутності заперечень з боку Баку та Єревану. Російські миротворці розмежовуватимуть ворогуючі сторони. 

"Літаки Іл-76 військово-транспортної авіації (ВТА) ВКС Росії перекинуть з аеродрому Ульяновська в Нагірний Карабах. Для контролю за припиненням вогню та військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту розгортається миротворчий контингент Російської Федерації у кількості 1960 військовослужбовців, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки", – наводить слова представника Міноборони РФ ТАСС.

Російські спостережні пости будуть виставлені уздовж лінії зіткнення в Карабасі та вздовж Лачинського коридору. Крім того, буде розгорнуто центр з контролю за припиненням вогню.

Повне припинення вогню та всіх військових дій набуло чинності о 01:00 (з півночі за київським часом) 10 листопада 2020 року. 

"Дорогі співвітчизники, сестри та брати. Я прийняв дуже важке рішення для себе і всіх нас. Підписав заяву про припинення Карабаської війни з президентами Росії та Азербайджану. Текст вже опублікованої заяви неймовірно болючий для мене та нашого народу", - написав прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у Facebook.

Головне у документі, підписаному Вірменією, Азербайджаном та РФ:

- сторони залишаються на нинішніх позиціях (Шуша під контролем Азербайджану);

- Вірменія віддає Азербайджану всі зайняті райони навколо Карабаху (зайнята Азербайджаном територія залишається за ними, не зайнята - у Вірменії);

- Вірменії залишається лише 5-кілометровий Лачинський коридор, який пов'язує її з Карабахом;

- Лачинський коридор, а також лінію зіткнення в Карабасі займуть російські миротворці;

- разом з російськими будуть введені і турецькі миротворці.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк