16.11.2020, 21:59

"Гонка" вакцин від COVID-19: ще одна компанія заявила про високу ефективність свого препарату

Марина Началова | Всі новини автора
вакцина

Американська компанія Moderna розробила вакцину проти COVID-19, яка показала майже 95% ефективності на третьому етапі випробувань.

У найближчі тижні компанія збирається подати заявку на масове використання своєї вакцини, повідомляється на сайті Moderna, передає Час Пік.

У випробуваннях вакцини взяли участь більше 30 тисяч чоловік. Учасники були поділені на дві групи - одна отримала вакцину, друга - плацебо.

Повідомляється, що через два тижні після введення вакцини COVID-19 заразилися 95 випробовуваних, серед яких 15 - люди у віці 65+. З усієї кількості хворих 90 були в групі плацебо і 5 - у вакцинованій групі. На основі цих результатів ефективність вакцини оцінили в 94,5%.

Також в компанії повідомили, що в ході дослідження спостерігалося 11 важких випадків COVID-19, всі вони були в групі плацебо.

Вакцина в цілому переносилася добре, відзначалися такі побічні ефекти як біль в місці ін'єкції після першої дози, а після другої дози - втома, біль в м'язах і суглобах, головний біль, почервоніння в місці ін'єкції. Ці небажані явища зазвичай тривали недовго.

Раніше компанії Pfizer і BioNTech заявили про створення вакцини, яка показала 90% ефективності. Один з розробників цієї вакцини спрогнозував, коли світ повернеться до "нормального життя" після пандемії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк