07.04.2021, 18:59

У EMA вирішили, що тромбоз потрібно внести в список побічних ефектів вакцини AstraZeneca

Марина Началова | Всі новини автора
AstraZeneca

Комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) виявив можливий зв'язок вакцини AstraZeneca з дуже рідкісними випадками утворення тромбів.

EMA сьогодні прийшов до висновку, що незвичайні тромби в поєднанні з низьким вмістом тромбоцитів повинні бути внесені в список дуже рідкісних побічних ефектів вакцини від COVID-19 Vaxzevria (нова назва вакцини AstraZeneca), ]]>повідомляється ]]>на сайті європейського регулятора, передає Час Пік.

Разом з тим в EMA підтверджують, що загальна користь вакцини перевищує ризик.

EMA нагадує медичним працівникам і людям, які отримують вакцину, про можливість дуже рідкісних випадків утворення тромбів в поєднанні з низьким рівнем тромбоцитів протягом 2 тижнів після вакцинації. На даний момент більшість зареєстрованих випадків сталося у жінок у віці до 60 років протягом 2 тижнів після вакцинації.

Як зазначається, зареєстровані випадки тромбозів після вакцинації відбувалися в головному мозку, черевній порожнині та в артеріях, що поєднувалося з низьким рівнем тромбоцитів крові та іноді кровотечею. Правдоподібне пояснення поєднання тромбів і низького рівня тромбоцитів - це імунна відповідь, що призводить до стану, аналогічного тому, який іноді спостерігається у пацієнтів, які отримували гепарин.

Людям, які отримують вакцину, слід негайно звернутися за медичною допомогою, якщо у них з'являться такі симптоми:

  • задишка
  • біль у грудях
  • набряклість ноги
  • біль в животі
  • неврологічні симптоми, включаючи сильний головний біль або помутніння зору
  • крихітні плями крові під шкірою за межами місця ін'єкції.

Нагадаємо, в МОЗ заявили, що для виконання Національного плану вакцинації в Україні потрібно робити 270 щеплень на добу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк