11.04.2021, 20:56

В Ізраїлі встановили, що південноафриканський штам COVID-19 може бути стійким до вакцини Pfizer

Марина Началова | Всі новини автора
вакцина

Південноафриканський штам COVID-19 більш стійкий до вакцини Pfizer-BioNTech, ніж інші варіанти, як виявили ізраїльські вчені.

Дослідження проводили вчені з Тель-Авівського університету і медичної організації Клаліт, передає Час Пік з посиланням на Times of Israel.

Як повідомляється, Ізраїль використовував вакцину Pfizer для вакцинації мільйонів громадян, при цьому вакцина від Moderna, заснована на аналогічній інноваційній технології мРНК, використовувалася мінімально.

Вчені секвенували мазки 150 ізраїльтян, які мали позитивний тест на COVID-19, незважаючи на те, що вони були вакциновані. Поширеність південноафриканського штаму серед вакцинованих осіб, які були інфіковані, не дивлячись на щеплення, була у вісім разів вище, ніж його поширеність серед невакцинованих інфікованого населення. Хоча число таких інфекцій серед вакцинованих було відносно невеликим, результати показали, що цей варіант був набагато більш успішним в подоланні імунітету вакцинованих людей, ніж інші штами.

"Грунтуючись на структурі населення в цілому, ми могли очікувати тільки один випадок південноафриканського варіанту, але ми побачили вісім. Очевидно, цей результат мене не обрадував", - сказала провідний автор дослідження, професор Аді Стерн.

За її словами, результати показують, що південноафриканський варіант в порівнянні з вихідним штамом і британським варіантом "здатний подолати захист вакцини". Однак Стерн зазначила, що розмір вибірки занадто малий, щоб оцінити зрослі можливості коронавіруса.

Нагадаємо, в Китаї визнали низьку ефективність своїх антиковідних вакцин.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк