23.05.2021, 18:47

Лукашенко підняв винищувач, щоб перехопити літак із засновником NEXTA: нові подробиці

Марина Началова | Всі новини автора

У Білорусі підняли винищувач МіГ-29, щоб примусово посадити в Мінську літак, що прямував рейсом Афіни - Вільнюс, на якому летів засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич.

Про це повідомив Телеграм-канал "Пул Первого", пов'язаний з Олександром Лукашенко, передає Час Пік.

"Надійшла інформація про замінування літака. І хоча по скриншоту маршруту видно, що борт був майже над кордоном, звернулися до Мінська, щоб прийняли літак. Тут же про ситуацію доповіли президентові. Лукашенко дав беззастережну команду: літак розвертати і приймати", - йдеться в повідомленні.

У Телеграм-каналі заявили, що хоча до Вільнюса летіти було однозначно ближче, з проханням про посадку пілоти звернулися саме до Мінська.

"За дорученням Головнокомандувача для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач. Зараз МіГ-29 чекає, поки завершаться необхідні перевірочні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою", - також пише "Пул Первого".

Начальник Головного штабу - перший заступник командувача ВПС і військами ППО Білорусі Андрій Гурцевич заявив, що після отримання інформації про наявність у повітряному просторі країни літака з можливим мінуванням, чергові сили ППО були приведені в готовність №1.

"Після того, як командир даного цивільного судна прийняв рішення здійснити посадку на запасному аеродромі (Мінськ-2) і розвернув літак у напрямку Мінська, було прийнято рішення і піднято в повітря черговий екіпаж МіГ-29 з аеродрому Барановичі.
Черговий екіпаж отримав завдання здійснювати контроль і, в разі необхідності, надати допомогу цивільному судну здійснити безпечну посадку на аеродром Мінськ-2.
Після того, як цивільне судно здійснило посадку, черговий екіпаж, виконавши завдання, здійснив посадку на аеродромі базування", - заявив Гурцевич.

Затримання Протасевича після посадки літака у Лукашенко ніяк не коментують.

Тим часом в NEXTA повідомляють, що літак до Вільнюса так і не вилетів. Пасажирів тримають в аеропорту, їх заново перевірили, обшукали особисті речі екіпажу.

"Литва обурена діями лукашистів і вимагає звільнити Протасевича і весь екіпаж з пасажирами", - пише опозиційний канал.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: