31.05.2021, 12:28

США поновлять санкції проти Білорусі: у списку 9 держкомпаній

США возобновят санкции против Беларуси

США з 3 червня поновлять санкції проти Білорусі. До санкційного списку потрапили дев'ять державних підприємств.

У число дев'яти білоруських держкомпаній, щодо яких США планують відновити санкції, увійдуть ряд промислових підприємств та Білоруський нафтовий торговий дім. Про це 30 травня повідомило агентство Bloomberg з посиланням на представника Мінфіну США, передає Час Пік.

Обмеження стосуватимуться виробників фарби, шин, добрив, а також підприємств, пов'язаних з нафтою. Йдеться про концерн "Белнефтехим", ЗАТ "Білоруський нафтовий дім торгівлі", ВАТ "Нафтан".

"Президент Байден ясно висловився з цього приводу в своїй заяві, опублікованій на початку цього тижня. Він доручив нам, своєму уряду, своїй адміністрації, діяти спільно з нашими європейськими партнерами для вироблення адекватної відповіді на ці події.

Очевидно, що Захід повинен відповісти мовою, яку Лукашенко здатний зрозуміти: ми не потерпимо такого роду дій, ми не потерпимо, щоб його інструменти репресій були розгорнуті в Європі і за межами Білорусі. Ми також відкидаємо використання цих інструментів всередині Білорусі. Тому ми зараз переглядаємо всі інструменти, якими володіємо. І ми збираємося робити це разом з нашими європейськими партнерами", - сказала посол США в Білорусі Джулі Фішер в інтерв'ю "Белсату".

Євросоюз також планує ввести економічні санкції проти Білорусі. Обмеження стосуватимуться хімічної промисловості країни, а саме виробництва вуглекислого калію, який використовується як добриво. Саме ця промисловість становить основу експорту Білорусі.

За інформацією Bloomberg, офіційні особи ЄС раніше сигналізували, що санкції будуть націлені переважно на державні економічні сектори, близькі до правителя Олександра Лукашенка, включаючи калійну промисловість країни.

Обмежувальні заходи проти Білорусі вводять через примусову посадку літака Ryanair у Мінську та затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк