04.07.2021, 22:56

У Каспійському морі біля берегів Азербайджану стався загадковий потужний вибух: версії

Марина Началова | Всі новини автора

У Каспійському морі біля узбережжя Азербайджану увечері 4 липня пролунав потужний вибух, палає заграва пожежі.

Фахівці намагаються з'ясувати причини події, висловлюються різні припущення - від вибуху на одній з нафтових платформ до виверження вулкана, повідомило видання "Sputnik Азербайджан", передає Час Пік.

Припускалося, що вибух стався на газовій платформі "Умід" в напрямку Алят. Але пізніше в Державній нафтовій компанії Азербайджану (SOCAR) повідомили, що на морських платформах і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем компанії, аварій не було, робота триває в штатному режимі.

В SOCAR припустили, що причиною вибуху на морі стало виверження грязьового вулкана. Представник SOCAR Ібрагім Ахмедов пізніше прибрав зі своєї заяви версію про вулкан. Проте, фахівці Мінекології Азербайджану підключилися до з'ясування причин вибуху і перевіряють в тому числі версію про вулкан.

Представник Національної академії наук Азербайджану Аділь Алієв повідомив, що в Каспійському морі є грязьовий вулкан Саба, але він знаходиться не в тому місці, де стався вибух.

У мережі також з'явилося припущення, що вибух міг статися на танкері. У морському пароплавстві цю версію відкидають.

"На жодному з належних нам суден вибуху не було", - заявили у відомстві.

За останніми даними, оприлюдненими ЗМІ, головний сейсмолог Азербайджану Гурбан Етірмішлі заявив, що вибух - все ж наслідок виверження грязьового вулкана.

Тим часом пожежа в Каспійському морі триває. У мережі з'явилися відео, одне з яких знято з газової платформи "Умід", що підтверджує, що вона ціла.

Нагадаємо, Кіпр охопили масштабні лісові пожежі, 4 людини загинуло.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: