22.07.2021, 09:33

Німеччина оприлюднила текст угоди з США щодо "Північного потоку-2": що отримає Україна

Ольга Романец | Всі новини автора
Северный поток-2

Міністерство закордонних справ Німеччини оприлюднило повний текст угоди з США щодо завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Текст угоди опублікований на ]]>сайті]]> відомства, передає Час Пік.

У ньому наголошується, що США і Євросоюз спільно реагуватимуть на російську агресію і зловмисні дії з боку Росії, включаючи спроби використовувати свій вплив в енергетичному секторі в якості зброї.

"Сполучені Штати і Німеччина твердо підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність і обраний європейський шлях України. Сьогодні ми знову заявляємо про свою рішучість протистояти російській агресії та згубній діяльності в Україні та за її межами... Якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї або чинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина вживе заходів на національному рівні і вимагатиме ефективних заходів на європейському рівні, включно з санкціями, для обмеження експортних можливостей Росії в Європу в енергетичному секторі", - йдеться в угоді.

При цьому Німеччина обіцяє активізувати зусилля в рамках Нормандського формату для досягнення Мінських угод.

"Сполучені Штати обіцяють підтримати зусилля Німеччини та Франції щодо встановлення миру на сході України в рамках Нормандського формату. Німеччина активізує свої зусилля в рамках "Нормандського формату" щодо сприяння виконанню Мінських угод", - йдеться в заяві.

Також США і Німеччина вважають, що транзит російського газу по українській території повинен тривати після 2024 року.

"У цих переконань Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні важелі для забезпечення продовження на термін до 10 років Угоди про транзит газу між Україною і Росією, включаючи призначення спеціального посланника для підтримки цих переговорів, які повинні початися якомога швидше і не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати зобов'язуються повністю підтримати ці зусилля", - наголошується в тексті.

Також США і Німеччина планують підтримувати Україну та інші країни Центральної та Східної Європи в питаннях трансформації енергетичного сектора, а також обіцяють підтримати енергетичну безпеку Європи шляхом зниження попиту на російські енергоносії.

"Німеччина зобов'язується створити і управляти Зеленим фондом для України, щоб підтримати енергоефективність та енергетичну безпеку. Німеччина і Сполучені Штати будуть підтримувати інвестиції в Зелений фонд України на суму не менше 1 мільярда доларів, у тому числі від третіх сторін, підприємств приватного сектора. Німеччина внесе до Фонду початкове пожертвування в розмірі не менше 175 мільйонів доларів і буде працювати над продовженням своїх зобов'язань в найближчі бюджетні роки", - йдеться в тексті заяви.

В Угоді зазначається, що Фонд просуватиме в Україні використання відновлюваних джерел енергії, сприятиме розвитку водневої енергетики, прискорить відмову від використання вугілля та сприятиме досягненню вуглецево-нейтральної енергетики.

Німеччина обіцяє також підтримувати двосторонні енергетичні проекти з Україною, зокрема в галузі відновлюваних джерел енергії та енергоефективності. Для реалізації зазначених цілей країна планує призначити Спеціального посланника і забезпечити фінансування в розмірі 70 мільйонів доларів.

Також Німеччина готова запустити Пакет стабільності України для підтримки енергетичної безпеки України, який повинен захистити Україну від можливих спроб Росії скоротити постачання газу шляхом збільшення реверсних поставок з країн ЄС.

Крім того, Сполучені Штати і Німеччина заявляють про підтримку ініціативи трьох морів для зміцнення взаємозв'язку інфраструктури та енергетичної безпеки в Центральній і Східній Європі. Німеччина обіцяє забезпечити фінансування окремих проектів в енергетичному секторі на суму до 1,77 мільярда доларів у 2021-2027 роках.

Читайте також: Меркель обговорила по телефону з Путіним "Північний потік-2" і транзит газу через Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк