11.08.2021, 09:04

Китай відкликав посла з Литви: у МЗС Литви відреагували

Китай и Литва

Китай відкликав свого посла в Литві та вислав з країни вищого представника балтійської країни через рішення влади дозволити самоврядному Тайваню відкрити офіс в Литві під своїм ім'ям.

МЗС Китаю оголосив про відкликання посла з Литви та вимагає у Вільнюса відкликати свого посла з Пекіна, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

У Китаї відзначили, що Литва оголосила про своє рішення дозволити тайванській владі відкрити своє представництво в країні, не звертаючи уваги на неодноразові заяви Пекіна щодо потенційних наслідків.

"Рішення нахабно порушує дух комюніке про встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Литвою та серйозно підриває суверенітет та територіальну цілісність Китаю. Уряд Китаю висловлює категоричну протидію цьому кроку. Китай вирішив відкликати свого посла в Литві та вимагає від уряду Литви відкликати свого посла у Китаї", - йдеться в заяві МЗС Китаю.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Литва сама вирішує, з якими країнами їй розвивати відносини, але сподівається, що Китай змінить рішення про відкликання посла.

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що МЗС Китаю інформувало його про відкликання свого посла у Вільнюсі для консультацій. Це не змінить позицію Литви щодо "взаємовигідних відносин з Тайванем".

"Міністерство закордонних справ Литви шкодує про цей крок Китаю і знову заявляє, що, поважаючи принцип єдиного Китаю, воно має намір розвивати взаємовигідні взаємини з Тайванем, як це роблять багато інших країн Європейського Союзу та решти світу", - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Литви.

Нагадаємо, 20 липня в Литві офіційно оголосили про відкриття представницького офісу Тайваню. У МЗС Литви зазначили, що представництва Тайваню присутні вже у 74 країнах світу, в т.ч. в 18 країнах-членах ЄС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк