18.09.2021, 07:25

Депутати Європарламенту закликали перевірити "Газпром" на причетність до різкого зростання цін на газ

Газпром

Депутати Європарламенту закликали Європейську комісію провести розслідування щодо потенційних ринкових маніпуляцій "Газпрому". Вони звинуватили компанію в маніпулюванні та шантажі на газовому ринку, які могли привести до зростання цін на газ в Європі.

Литовський євродепутат Андрюс Кубілюс склав лист, який направили віце-президенту Єврокомісії Маргрете Вестагер, відповідальній за конкуренцію, та уповноваженій з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє Час Пік з посиланням на "Польське радіо".

Всього документ підписали 40 членів Європейського парламенту, серед яких 14 депутатів від Польщі, вони зажадали термінового розслідування діяльності російського концерну "Газпром".

У документі повідомляється про необхідність проведення термінового розслідування маніпуляцій російського "Газпрому" на ринку і порушень правил конкуренції в ЄС. Йдеться про обмеження поставок російського газу до Європи, що призведе до зростання цін та збільшення рахунків за електроенергію для європейських споживачів.

"Це викликає підозри, що "Газпром" навмисно намагається тиснути на Європу, щоб вона погодилася запустити "Північний потік-2", незважаючи на невідповідність нормам ЄС", - йдеться в документі.

Парламентарії відзначили, що в липні-вересні 2021 року спотові ціни на газ для Європи "зросли до безпрецедентних рівнів" - вони досягли 700 дол. за 1000 кубометрів. Для порівняння, на початку 2021 року ціна не перевищувала 300 доларів.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, ціни на газ в цьому році виросли більш ніж в три рази і можуть продовжувати рости в найближчі тижні.

Європейська комісія підтвердила в п'ятницю, що отримала лист, але утрималася від коментарів з приводу будь-яких можливих дій.

Представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що компанії "необхідно проконсультуватися зі своїми юристами" з приводу претензій євродепутатів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк