30.10.2021, 15:23

У МЗС Польщі заявили про дискримінацію поляків в Україні

поляки в украине

Заступник міністра польського зовнішньополітичного відомства Шимон Шинковський заявив, що в Україні громадяни Польщі піддаються дискримінації, що обумовлено як об'єктивними, так і суб'єктивними причинами. 

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Wiadomosci, передає Час Пік. 

"Не буде перебільшенням сказати, що поляки в Україні піддаються дискримінації з точки зору свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова", - сказав Шинковський.

Він зазначив, що становище погіршується. Один з факторів - складна соціально-економічна ситуація, яка змушує громадян польського походження емігрувати з України. 

"Польські осередки в Україні скорочуються тривожними темпами, особливо серед молоді", - констатував заступник голови МЗС.

Крім того, вплив надає пандемія COVID-19. 

"Україна посідає друге місце в Європі за смертністю від COVID-19, і це зачіпає всі групи населення, зокрема поляків, які там проживають", - вказав Шинковський.

Є і суб'єктивні причини. Так, на погіршення становища поляків впливає "несприятливий для них закон про мову, також прославлення людей, пов'язаних з Волинською трагедією, і зупинка ексгумації польських жертв".

Шинковський зазначив, що всі проблеми МЗС Польщі піднімало на переговорах з українською стороною. 

Читайте також: Польський парламент схвалив будівництво стіни на кордоні з Білоруссю

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: