05.11.2021, 14:56

У Берліні знайдено мертвим російського дипломата

Здание посольства России в Берлине. Фото / Markus Schreiber

У Берліні виявлено мертвим співробітника посольства РФ. Факт загибелі співробітника російського посольства підтвердив офіційний представник МЗС ФРН Крістофер Бургер.

Тіло російського дипломата виявили співробітники поліції на тротуарі перед будівлею посольства у Берліні 19 жовтня близько 7:20 ранку. Але відомо про загибель стало тільки зараз, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Імовірно, росіянин випав з вікна багатоповерхової будівлі, що входить в посольський комплекс.

"Згідно з офіційним списком дипломатів, 35-річний чоловік був акредитований як другий секретар посольства в Берліні з літа 2019 року. Проте німецькі служби безпеки вважали його замаскованим співробітником внутрішньої секретної служби ФСБ Росії", - пише видання Spiegel.

Також наголошується, що дипломат був пов'язаний із високопоставленим офіцером Другої служби ФСБ. У Росії це відомство відповідає серед іншого за боротьбу з тероризмом, а західні спецслужби вважають його причетним до вбивства в Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. Його було застрелено серед білого дня 23 серпня 2019 року в берлінському парку.

Згідно з розслідуванням Spiegel, дослідницьких платформ Bellingcat і The Insider та американського каналу новин CNN, співробітники Другої служби ФСБ також були причетні до отруєння російського опозиційного політика Алєксєя Навального влітку 2020 року.

Після виявлення дипломата мертвим посольство РФ не дало згоди на розтин тіла. Оскільки у загиблого був дипломатичний статус, прокурор не зміг провести розслідування смерті.

Тіло дипломата передано до Росії. Посольство РФ відмовилося коментувати повідомлення ЗМІ про загибель російського дипломата у ФРН.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк