16.11.2021, 20:30

Російські військові збили супутник на орбіті, наразивши на небезпеку МКС і китайську станцію

Марина Началова | Всі новини автора

Росія провела випробування протисупутникової ракети та збила недіючий радянський супутник у космосі. На Заході обурилися такими небезпечними діями.

У рамках випробувань, які проводилися 15 листопада, російські військові збили супутник "Целіна-Д" (він же "Космос-1408"), повідомили у міноборони РФ, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.

"15 листопада цього року Міноборони Росії успішно проведено випробування, внаслідок якого вражено недіючий російський космічний апарат "Целіна-Д", який перебував на орбіті з 1982 року", - заявили у російському військовому відомстві.

Перед цим про збиття супутника росіянами повідомило космічне командування США. За їхніми даними, у результаті утворилося близько 1,5 тисяч уламків, за якими потрібно вести моніторинг.

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що випробування російської ракети загрожує Міжнародній космічній станції.

"Російська Федерація безвідповідально провела випробування протисупутникової зброї... Це випробування підвищить загрозу для космонавтів на МКС, а також для інших пілотованих космічних польотів", - заявив він.

Представник Пентагону Джон Кірбі також висловив занепокоєння.

"Найбільше занепокоєння викликає сміття, яке зараз перебуває в космосі і може становити загрозу, у тому числі і для Міжнародної космічної станції", - сказав він на брифінгу.

Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив РФ у безрозсудній та безвідповідальній поведінці.

"Сміття, що утворилося внаслідок цього небезпечного та безвідповідального випробування, тепер загрожуватиме супутникам та іншим космічним об'єктам, які життєво важливі для безпеки, економічних та наукових інтересів усіх країн на десятиліття вперед. Крім того, це значно збільшить ризик для космонавтів на МКС та інших видів діяльності людини в космічних польотах. Це випробування недбало поставило під загрозу безпеку всіх учасників, які прагнуть досліджувати та використовувати космічний простір у мирних цілях", - заявив Блінкен.

Директор NASA Білл Нельсон також обурився витівкою Росії.

"Як і держсекретар Блінкен, я обурений цією безвідповідальною і дестабілізуючою дією. При довгій і легендарній історії Росії в галузі пілотованих космічних польотів немислимо, щоб вона наражала на небезпеку не тільки американських і міжнародних астронавтів-партнерів на МКС, але і їхніх власних космонавтів", - наголосив Нельсон.

За його словами, дії Росії також загрожують китайській космічній станції "Тяньгун" і тайконавтам на борту.

Як стало відомо, через загрозу зіткнення МКС з космічним сміттям екіпаж - американські та російські космонавти - ховалися в кораблях "Союз" та "Crew Dragon", щоб у разі потреби оперативно евакуюватися. Цей факт підтвердили у "Роскосмосі".

Орбіта МКС знаходиться на висоті 420 км, тоді як хмара уламків супутника обертається на орбіті від 440 до 520 км. У міноборони РФ стверджують, що уламки не загрожують станції, оскільки вона знаходиться на 40-60 км нижче.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: