14.01.2022, 09:34

У Литві подано позов проти Михайла Горбачова через загибель людей під час штурму телецентру в 1991 році

Горбачев

У Литві подали позов до першого президента СРСР Михайла Горбачова через події, що відбулися у Вільнюсі в січні 1991 року. Тоді при штурмі радянськими військовими телецентру та телевежі загинуло 14 осіб.

Позов до Вільнюського окружного суду 13 січня подали родичі чотирьох загиблих під час подій 12-13 січня 1991 року. Родичі звинувачують Горбачова в тому, що він, як верховний головнокомандувач Збройних Сил СРСР, не зміг перешкодити "міжнародному злочину" проти литовців, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Позов подали родичі чотирьох загиблих: Видаса Мацюлявичюса, Альгімантаса Пятраса Каволюкаса, Виргиниюса Друскиса, Аполинараса Юозаса Повилайтиса.

Позивачі мають на меті притягнути до відповідальності Горбачова за вбивство громадян Литви в січні 1991 року.

"Дуже важливо, щоб винні у військових злочинах та злочинах проти людяності були притягнуті до відповідальності", - сказав Міндаугас Гедейкіс, юрист, який складав позов родичів.

Нагадаємо, 11 березня 1990 року Литва першою з радянських республік оголосила про незалежність та вихід зі складу СРСР. На початку 1991 в країні почалися акції протесту проти підвищення цін, що викликало реакцію у Кремлі. У Литву "відновлювати конституційний порядок" відправили війська, які захоплювали адміністративні будівлі, вузли зв'язку та перекривали транспортне сполучення.

Кульмінацією став штурм телецентру в Вільнюсі в ніч з 12 на 13 січня. Загинуло 14 захисників телецентру та один офіцер "Альфи", більше тисячі мирних жителів постраждало. Керівники СРСР на чолі з Михайлом Горбачовим не взяли на себе відповідальність за події у Вільнюсі й заявили, що не віддавали ніяких наказів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: