01.04.2022, 11:49

Вибух на нафтобазі у Білгороді: операція ЗСУ чи російська провокація?

Белгород, пожар

У російському місті Білгород 1 квітня сталася масштабна пожежа на нафтобазі. На місці події працюють екстрені служби. Місцеві жителі в паніці запасаються паливом, багато хто евакуюється. Російська влада звинувачує українську сторону у завданні авіаудару по нафтобазі.

Інформацію щодо пожежі підтвердив губернатор Білгородської області В'ячеслав Гладков. Він заявив, що причиною пожежі на нафтобазі став нібито "авіаудар з боку України", повідомляє Час Пік з посиланням на російські ЗМІ.

"Пожежа на нафтобазі сталася внаслідок авіаудару з двох гелікоптерів Збройних сил України, які зайшли на територію РФ на низькій висоті. Для ліквідації пожежі всі ресурси є. МНС намагається локалізувати пожежу в максимально короткий період. Населенню нічого не загрожує", - написав Гладков в Telegram.

За інформацією російських ЗМІ, горять 8 резервуарів з паливом обсягом 2 тис. куб. м кожен є загроза переходу вогню ще на вісім резервуарів.

У "Роснафті" заявили, що жертв та постраждалих немає.

Камери відеоспостереження зафіксували ракетний удар по нафтобазі у Білгороді.

Незважаючи на те, що губернатор Білгородської області намагається заспокоїти місцеве населення, люди в паніці їдуть на заправки. В результаті паніки в місті у АЗС утворилися великі черги з автомобілів. Налякані росіяни намагаються запастися паливом.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в ефірі українського телебачення прокоментував новину про вибух на нафтобазі у Білгороді. За його словами, російська сторона продовжуватиме дотримуватися версії, що удару завдали українські гелікоптери.

"Це з психологічного погляду для росіян неймовірний удар по голові. У Білгороді зараз реальна паніка", – наголосив Денисенко.

Координатор групи "Інформаційний Спротив", провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко висловив свою думку про те, що сталося.

За словами експерта, можна навести кілька доказів на користь того, що Україна не причетна до того, що трапилося.

По-перше, "не просто безглуздо, а безрозсудно відправляти таку легку мету як гелікоптер у зону підвищеного насичення ворожого ППО". По-друге, Україна завдавала б ударів не по нафтобазі, а об'єкту військової інфраструктури – складам з боєприпасами, військовим частинам, базам зберігання техніки тощо.

На думку військово-політичного оглядача, швидше за все це була "імітація удару української сторони по Білгороду", для того, щоб зірвати переговорний процес, "у якому Росія з перших днів перебуває в гранично невигідній позиції". Або це був "акт залякування росіян", яким постійно розповідають, що українці тільки й мріють знищити РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк