07.04.2022, 17:02

Сенат США підтримав закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні: як це працюватиме

сенат сша

Сенат США одноголосно підтримав проєкт закону S.3522 "Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні", який фактично відроджує програму ленд-лізу часів Другої світової війни.

Про це ]]>повідомляється]]> на сайті американського Конгресу, передає Час Пік.

Для набуття чинності необхідно, щоб за документ проголосував Конгрес.

Цей документ дозволить президенту США Джо Байдену без бюрократичних перешкод приймати рішення щодо постачання зброї в Україну. Крім того, він пропонує розглядати будь-яку російську кібератаку на об'єкти інфраструктури України як збройний напад, а в числі можливих поставок у рамках ленд-лізу розглядаються "кіберможливості" США.

Зазначається, що дія документа триватиме доти, доки:

  • не припиниться конфлікт, що почався з анексії Росією Криму в 2014 році,
  • РФ не скоротить свою військову присутність на східному кордоні України до рівня 1 березня 2021 року.

Як працюватиме закон про ленд-ліз?

Аналітики представили механізм роботи підтриманого Сенатом США закону про ленд-ліз на прикладі танка.

  1. Скасується п'ятирічне обмеження на надання ленд-лізу. Таким чином, танк можна було віддати в оренду на п'ять років, після чого він має бути повернутий. Тепер танк буде передано на весь необхідний Україні термін, тобто - до перемоги.
  2. Скасується положення, яке дозволяло США відкликати надану військову допомогу у будь-який час. Наприклад, у США змінили стосунки з ворогом, і всі танки терміново могли бути повернені. Наразі цього пункту немає.
  3. Скасується вимога, згідно з якою сторона, що приймає, повинна погодитися сплатити всі витрати США, понесені за час оренді предметів оборони. Тепер ремонт, наприклад, танка можна не оплачувати.
  4. Скасується положення, яке дозволяє Конгресу США забороняти передачу певних предметів оборони. Президент зможе передати танк сам без згоди конгресменів.

Читайте також: "План U-24": Відновлення України після війни пройде у три етапи

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк