07.04.2022, 14:27

"План U-24": Відновлення України після війни пройде у три етапи

война в Украине

План з відновлення України після війни вимагатиме сотень мільярдів доларів та пройде у три етапи. План відновлення України вже отримав назву U-24.

Після війни з РФ Україна відновлюватиметься у три етапи у рамках плану U-24. Деталі програми розкрив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю ВВС, передає Час Пік.

"Ми вже оголосили цей план. Будемо називати його U-24. Це план оновлення України. Буде відповідний фонд відновлення, яке проходитиме у три стадії. Перша вже йде, коли ми відновлюємо зруйновані об'єкти тимчасово, оперативно та швидко", - сказав Шмигаль. 

За його словами, другий етап - це швидке відновлення після завершення бойових дій. Він передбачає відновлення постачання води та електрики на зруйнованих територіях.

Третій етап – це повноцінне оновлення українських міст, інфраструктури та країни загалом.

"Третій етап буде найбільш затратним, найбільш тривалим, але ми хочемо реалізувати його дуже швидко. Це має бути паралельно з політичними процесами входження України до Європейського союзу, як нещодавно було написано у Версальській декларації", - сказав Шмигаль.

При цьому він наголосив, що питання відновлення стосується виключно матеріальних збитків, тому що оцінити в цифрах людські жертви неможливо.

Раніше Денис Шмигаль зазначав, що є три джерела фінансування відновлення України після закінчення війни.

"Три джерела. Це заморожені кошти РФ, тобто їхня конфіскація та репарація. Друге, аналогічно, це російське майно. Третє – це кошти західних партнерів, вже сьогодні ми ведемо переговори про створення фонду відновлення", – сказав Шмигаль в інтерв'ю НВ.

Він також зазначив, що країна вже отримала понад 3 млрд доларів.

"Це перший крок до того, щоб наповнювати бюджет, виконувати наші зобов'язання. Поки що ми говоримо про щоденні витрати, які має нести держава на оборону, на виконання своїх соціальних зобов'язань, на забезпечення країни харчуванням. Все інше, звичайно, буде після завершення війни, це вже наступний крок. Але вже сьогодні ми до нього готуємось разом із нашими партнерами", - зазначив Деніс Шмигаль.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк