13.04.2022, 07:48

Байден назвав війну РФ проти України геноцидом, а Путіна – диктатором

Президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден вперше прирівняв дії РФ в Україні до геноциду та вперше назвав Путіна - диктатором.

Президент США Джо Байден, 12 квітня, під час виступу в штаті Айова, коли оголошував про нові правила щодо продажу палива, вперше назвав дії РФ в Україні геноцидом, а Путіна диктатором, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Глава Білого дому, говорячи про зростання цін на бензин у США, заявив, що у підвищенні цін на пальне винен Путін.

"Ваш сімейний бюджет, ваші можливості заправити ваш бензобак не повинні залежати від диктатора, що знаходиться на іншому кінці світу, який оголошує війну та робить геноцид...

Щоб допомогти впоратися з цим подорожчанням Путіна, я санкціонував випуск одного мільйона барелів на день із стратегічного нафтового запасу", – сказав Байден.

Пізніше президент США ще раз повторив це визначення, підтвердивши свої слова, що РФ зробила геноцид в Україні.

"Я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше і ясніше, що Путін просто намагається стерти з лиця землі навіть ідею бути українцем. І доказів стає все більше, вони відрізняються від того, що було минулого тижня, вони продовжують надходити. Буквально жахливі речі, які росіяни зробили в Україні", – сказав Байден.

Як зазначають західні ЗМІ, раніше Байден не називав того, що відбувається в Україні, геноцидом. Його помічники та радники заявляли раніше, що "не бачили, щоб рівень систематичного позбавлення життя українського народу піднявся до рівня геноциду".

Президент України Володимир Зеленський назвав заяву Джо Байдена щодо вчинення РФ геноциду українського народу "правдивими словами справжнього лідера".

"Правдиві слова справжнього лідера. Важливо називати речі своїми іменами, щоб протистояти злу. Ми вдячні за допомогу, яку США вже надали, і терміново потребуємо важчого озброєння, щоб припинити подальші звірства Росії", - написав Зеленський у Twitter.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк