09.05.2022, 13:51

Промова російського "фюрера": про що говорив Путін на Параді перемоги у Москві

Путин

У Москві на Червоній площі відбувся військовий парад, присвячений Дню перемоги. Свій виступ президент РФ присвятив виправданню вторгнення в Україну.

Як зазначив політолог Тарас Березовець, більшу частину свого виступу російський "фюрер" присвятив не перемозі у Великій Вітчизняній війні, а виправданню вторгнення в Україну, передає Час Пік.

Багато західних політиків та аналітиків очікували, що 9 травня у своєму виступі на Параді перемоги Путін заявить про рішення, пов'язані з війною в Україні, зокрема, оголосить загальну мобілізацію в РФ та відкрито оголосить війну Україні замість "спецоперації". Проте цього не сталося.

Путін на параді не використовував вираз "спеціальна військова операція". Він заявив, що Росію "змусили" воювати в Україні. Президент РФ не став робити жодних оголошень про рішення, пов'язані з вторгненням в Україну, зокрема, про загальну мобілізацію. 

Оголошуючи хвилину мовчання, Путін закликав схилити голови перед тими, хто загинув "смертю хоробрих" у боротьбі за Росію - цього року хвилина мовчання була оголошена, зокрема, за російськими військовими, які загинули в Україні.

Головні тези з виступу Путіна:

  • "Країни НАТО не захотіли почути нас. А це означає, що насправді вони мали зовсім інші плани. У відкриту йшла підготовка до чергової каральної операції на Донбасі, до вторгнення на наші історичні землі, включаючи Крим. У Києві заявляли про можливе придбання ядерної зброї. Блок НАТО розпочав активне військове освоєння прилеглих до нас територій"
  • "Все говорило про те, що зіткнення з неонацистами, бандерівцями, на яких США роблять ставку, буде неминучим. Ми бачили, як розгортається військова інфраструктура. Росія дала попереджувальну відсіч агресії. Це було вимушене, своєчасне та єдине правильне рішення. Рішення суверенної, сильної, самостійної країни"
  • "Ми ніколи не відмовимося від любові до Батьківщини та інших цінностей, які на Заході, здається, вирішили скасувати"
  • "Сьогодні ополченці Донбасу разом із армією росії борються на своїй землі, де на смерть стояли герої Великої Вітчизняної Війни"
  • "Загибель кожного російського солдата та офіцера - непоправне горе для всіх нас".

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк прокоментував виступ Путіна на параді.

"Проговорімо ще раз. Країни НАТО не збиралися нападати на Росію. Україна не планувала атакувати Крим. Російські військові гинуть, не захищаючи свою країну, а намагаючись окупувати іншу. У цієї війни не було жодних раціональних причин окрім хворобливих імперських амбіцій РФ", – написав Подоляк у Twitter.

На думку радника керівника Офісу президента України Андрія Єрмака Олексія Арестовича, президент РФ дав "відбій атомної тривоги".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: