02.06.2022, 08:20

Громадяни Данії на референдумі підтримали приєднання до оборонної політики ЄС

Дания, референдум

У Данії 1 червня провели референдум щодо участі королівства у програмі оборонного співробітництва в ЄС. Громадяни Данії підтримали приєднання країни до оборонної політики Євросоюзу.

Майже 4,3 млн громадян Данії висловили свою думку щодо відмови від виключень, які дозволяють їй не брати участь у Загальній політиці оборони та безпеки (CSDP) Євросоюзу. За відміну цих виключень висловилися 11 з 14 політичних партій, включаючи правлячих соціал-демократів, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

Більшість громадян Данії проголосували "За".

Попередні результати голосування стали відомі напередодні пізно увечері.

За даними екзит-полу, проведеного телеканалом TV2, за приєднання виступили близько 66,3% датчан. Опитування, проведене телеканалом DR, дало цифру приблизно 65,3% тих, хто прийшов на дільниці. Це не остаточні результати, але вони вже дозволяють побачити, яке рішення ухвалили громадяни Данії.

Уряд країни незадовго до референдуму закликав данців підтримати скасування "застереження", що діяло протягом останніх 30 років.

Про рішення провести референдум на початку березня через 10 днів після початку війни в Україні заявила прем'єр-міністр Метте Фредеріксен. Данія є членом НАТО, але залишається єдиною державою ЄС, яка не бере участі у Спільній політиці оборони та безпеки.

Якщо данці проголосують "за", то Данія зможе брати участь у спільних військових операціях ЄС, зокрема у миротворчих місіях. Зараз країна не бере участі у формуванні політики оборони та безпеки ЄС, не бере участі у військових операціях та не надає своєї військової техніки.

Данію вже поспішили привітати з прийняттям історичного рішення. Зокрема, верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: