02.06.2022, 12:59

У Британії розпочалися урочистості з нагоди 70-річного ювілею перебування Єлизавети II на престолі

Елизавета II

У Великій Британії з 2 по 5 червня урочисто відзначатимуть 70-річчя царювання королеви Єлизавети II. Урочистості включають військові паради, церковну службу, вуличні вечірки та поп-концерт біля Букінгемського палацу.

Велика Британія протягом чотирьох днів відзначатиме рекордний 70-річний ювілей королеви Єлизавети ІІ на престолі. В історії британської монархії жоден король чи королева не перебували на чолі держави так довго, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Очікується, що мільйони людей по всій Великій Британії та далеко за її межами приєднаються до урочистостей на честь 96-річної королеви, що панує довше за будь-якого з її попередників.

Святкування розпочинаються з військового параду Trooping the Color у центрі Лондона, і вперше Єлизавета прийме вітання від 1500 солдатів та офіцерів з балкону Букінгемського палацу.

Враховуючи похилий вік та проблеми зі здоров'ям, які призвели до того, що королева скасувала участь у деяких заходах, особиста участь Єлизавети II в урочистостях може бути дещо обмеженою.

Опівдні у Лондоні, по всій Британії та з кораблів Королівського флоту в морі пролунають гарматні салюти, а ввечері по всій країні та Співдружності будуть запалені маяки.

У п'ятницю, 3 червня, в лондонському соборі Святого Павла відбудеться служба подяки, а в суботу, 4 червня, члени королівської сім'ї відвідають кінну гонку в Епсом-Дербі. Пізніше біля Букінгемського палацу відбудеться концерт.

У неділю, 5 червня, у Британії відбудеться понад 16 тис. вуличних вечірок. У 80 країнах від Гренландії до Нової Зеландії проведуть близько 600 "Великих ювілейних обідів".

Строго кажучи, 70 років від дня сходження Єлизавети II на престол виповнилося ще 4 місяці тому. У лютому 96-річна королева відзначила 70 років з моменту сходження на престол (Таємна рада Великої Британіі проголосила її королевою 7 лютого 1952 року, 2 червня відбулася коронація Єлизавети II). Але відзначають королівські ювілеї у червні, з вшанування пам'яті отця Георга VI, королева нічого не хоче святкувати у річницю його смерті.

Елизавета II, коронация

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк