16.09.2022, 17:00

Столиця Казахстану знову буде перейменована на Астану

астана

Депутати мажилісу та сенату Казахстану ухвалили низку поправок до Конституції. Зокрема, поправки стосуються повернення столиці країни назви Астана.

Крім того, зміни до Конституції закріплюють одноразовий семирічний термін президента, передає Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Відповідне рішення було ухвалено 16 вересня на позаплановому засіданні обох палат казахського парламенту. Поправки, за які проголосували депутати, передбачають перейменування столиці з Нур-Султану назад в Астану.

Крім збільшення президентського терміну, збільшується також строк повноважень суддів Конституційного суду до 8 років без призначення.

Зазначається, що на початку вересня з ініціативою повернути столиці країни колишню назву виступили депутати від партії "Аманат". Депутати запропонували до виборів президента встановити главі держави одноразовий семирічний термін повноважень. Аналогічна пропозиція прозвучала і після того, як президент Касим-Жомарт Токаєв виступив з ініціативою провести дострокові президентські вибори цього року і встановити одноразовий семирічний термін президентства.

Читайте також: Мирний договір між Азербайджаном та Вірменією може бути підписаний за кілька місяців, - Алієв

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк