09.01.2023, 07:53

Фейкова "операція відплати": Міноборони РФ розлютило росіян брехливою заявою про "ответку" за Макіївку

Макеевка

Міноборони РФ 8 січня заявило, що російські сили провели "операцію відплати" проти українських військ за удар 31 грудня по Макіївці, внаслідок якого загинуло до 400 мобілізованих російських солдатів. Брехлива заява про "ответку" ще більше розлютила росіян.

Спроби Міноборони РФ заявити, що російські війська відреагували на український удар 31 грудня по своїм позиціям у Макіївці, викликають подальше невдоволення у російському інформаційному просторі. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

"Міноборони РФ брехливо заявило, що удар у відповідь було завдано по кількох пунктах тимчасової дислокації українських військ у Краматорську Донецької області, внаслідок чого загинуло понад 600 українських військовослужбовців. Це твердження брехня - фінський репортер побував на місці ударів у Краматорську 8 січня і зазначив, що удар прийшовся по порожній школі", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначають аналітики ISW, російські блогери негативно відреагували на заяву Міноборони РФ, вказавши, що відомство "часто пред'являє шахрайські заяви". Російське військове керівництво критикують за те, що воно сфабрикувало історію, щоб "помститися" за удар по Макіївці, замість того, щоб покласти відповідальність за втрати на російське керівництво.

"На початку масованої кампанії ударів по критично важливій інфраструктурі України у жовтні 2022 року Міноборони РФ використало аналогічне формулювання "відплати" проти заявлених українських ударів по мосту через Керченську протоку та іншу російську інфраструктуру.

Міноборони РФ частково використало це формулювання, щоб пом'якшити збільшені вимоги з боку провоєнної спільноти "помститися" за дії України...", - йдеться у звіті ISW.

Своєю заявою про "операцію відплати", внаслідок якої було знищено гуртожиток з українськими військовими та загинуло 600 осіб, Міноборони РФ розсмішило українців та розлютило росіян. На опублікованих у мережі фото видно, що ракети навіть не влучили по порожніх будівлях та гаражах.

"Ця інформація так само відповідає дійсності, як і дані, що вони знищили всі наші HIMARS. Це інформаційна операція міністерства оборони рашки у відповідь на успішні дії ЗСУ щодо поразки великих скупчень їхнього особового складу, їх складів, логістики нашими високоточними системами поразки. У них такої можливості немає", - заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк