27.02.2023, 07:55

Путін зробив ставку на російських націоналістів і прорахувався

Марина Началова | Всі новини автора
Путін

За останні 10 місяців війни Росії проти України останній вдалося захопити лише 4% території України. А останнім великим містом, здобутим окупантами став Лисичанськ

Аналіз проведений ]]>ISW ]]>показує причини цих невдач Росії та особисті прорахунки Путіна, повідомляє Час Пік.

Ще після так званого першого перегрупування з півночі України на Донбас, стало очевидно, що потужностей, які направила Росія для захоплення України недостатньо. Великі втрати особового складу вже у квітні - травні 2022 року вимагали поповнення, тобто проведення мобілізації.

Але побоювання щодо реакції населення Росії змусили Путіна уникнути наказу про примусову мобілізацію, розпочавши серію нерегулярних кампаній з генерації добровольчих сил з кінця травня 2022 року.

Путін прагнув задовольнити вимогу заміни після поразок Росії навколо Києва, проводячи добровільну вербувальну кампанію, спираючись на існуючі кампанії, які вже проводяться квазіофіційними ультранаціоналістичними групами, такими як Донецька та Луганська народні республіки (ДНР та ЛНР) або Група Вагнера. 

Путін марно намагався за літо створити нові добровольчі формування, які конкурували з іншими існуючими квазіофіційними формуваннями. Зрештою Путін відмовився від своєї волонтерської вербувальної кампанії після того, як українські сили звільнили більшу частину Харківської області в період з 6 по 11 вересня, призначивши часткову мобілізацію резерву 21 вересня.

Неможливість президента Росії Путіна приймати адекватні, прораховані рішення, стали характерною ознакою його правління в останні роки. Помилки в стратегічному плануванні війни, ставка на некваліфікованих виконавців та хибні прогнози щодо наслідків тих чи інших рішень, вже зараз ставлять під сумнів існування самої Росії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк