12.03.2023, 11:35

Путін втрачає контроль над російським інформаційним простором - ISW

Марина Началова | Всі новини автора
Росзмі

Шалена медійна війна проти "зовнішніх ворогів", яку розігнав Путін задля обґрунтування своїх дій в Україні бумерангом повертається назад. Розігріті пропагандисти та радикальні блогери вийшли з під контролю і загнати їх назад "у будку" буде не просто.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова підтвердила, що в найближчому оточенні Кремля точаться суперечки щодо того, що Кремль поступився централізованим контролем над російським інформаційним простором, і що президент Росії Володимир Путін, очевидно, не може це виправити - говориться у щоденному звіті ]]>ISW]]>, передає Час Пік.

Кремлівські журналісти, науковці та прихильники "Новоросії" 11 березня провели в Москві форум, присвячений "практичним і технологічним аспектам інформаційної та когнітивної війни в сучасних реаліях". Під час панельної дискусії Захарова заявила, що Кремль не може повторити сталінський підхід до створення сучасного аналога Радянського інформаційного бюро для централізованого контролю над внутрішнім інформаційним простором Росії через боротьбу між невизначеними кремлівськими "елітами".

Заява Захарової цього разу заслуговує на увагу, бо підтверджує кілька давніх оцінок ISW щодо погіршення кремлівського режиму та динаміки контролю над інформаційним простором. Заява підтверджує кілька оцінок:

  • що між ключовими членами найближчого оточення Путіна точиться кремлівська бійка;
  • що Путін значною мірою поступився російським інформаційним простором різноманітним квазінезалежним суб'єктам;
  • і що Путін, очевидно, не в змозі вжити рішучих заходів для відновлення контролю над російським інформаційним простором.

Незрозуміло, чому Захарова — досвідчена високопоставлена речниця — відкрито визнала ці проблеми в публічному просторі. Можливо це пов'язано зі спробою підготовити представників інформаційної спільноти Росії, щодо просування узгодженого Кремлем наративу або єдиної інформаційної політики.

Одне очевидно, затягнувши гайки проти антивоєнно налаштованої частини суспільства, Росія проґавила більш небезпечну, перш за все для неї, агресивну радикально-націоналістичну хвилю, яка може знести все на своєму шляху. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк