31.03.2023, 16:47

Путін збільшив кордон Росії з НАТО більш ніж в два рази: від сьогодні Фінляндія де-факто в Альянсі

Марина Началова | Всі новини автора
Вступ Фінляндії в НАТО

Розпочинаючи бійню в Україні, Путін декларував головною метою демілітаризацію кордонів РФ. Призвело це до зворотного результату: НАТО подвоїла свої кордони з Росією.  

Сьогодні парламент Туреччини ухвалив вступ Фінляндії до Північноатлантичного альянсу. Це означає, що де-факто Фінляндія стає 30 членом НАТО. Лишились лише формальності. 

На скільки збільшились кордони Росії з країнами НАТО, та до яких наслідків для Росії призведе ця подія, розбирався Час Пік.

Фінляндія офіційно приєднається до НАТО найближчими днями, повідомив генсек Альянсу Столтенберг.

"Фінляндія офіційно приєднається до нашого Альянсу найближчими днями. Членство зробить Фінляндію безпечнішою, а НАТО - сильнішою", - сказав він.

Цього може й не всі очікували, але дії Путіна призвели до згуртування колективного Заходу, що, як мінімум, ускладнить життя авторитарній Росії в найближчій перспективі. Налякані агресивною поведінкою РФ, сусіди намагаються забезпечити свою безпеку через сильні військові союзи, насамперед НАТО.

Після прийняття в Альянс Фінляндії, можна сказати, що Путін сам себе переграв. "Ненависне" НАТО збільшила довжину свого суходільного кордону з РФ більш ніж вдвічі. 

Довжина суходільного кордону з Росією країн членів НАТО різна:

  • Польща - 209 км
  • Латвія - 214 км
  • Литва - 303 км
  • Естонія - 294 км
  • Норвегія - 198 км

Загальна довжина кордону станом на початок 2023 року становила 1218 км.

Водночас довжина кордону Фінляндії та РФ тільки суходолом становить 1274 км. Тобто Приєднання північно-західного сусіда Росії до НАТО збільшило довжину кордону країн НАТО з РФ більш ніж у 2 рази.

Виходячи з вище означеного, в недалекому майбутньому Росії доведеться докласти немало зусиль для посилення свого кордону з Фінляндією, а це додаткові ресурси, ресурси, які у РФ і так зменшуються через тиск санкцій та витрати на війну в Україні.

До речі довжина суходільного кордону України та Росії складає 1974 км. Тож зараз він менший за довжину кордону Росії з НАТО. Але після перемоги України у війні та входження України до Альянсу, ця відстань може додатися до попередніх цифр і довжина кордону РФ з НАТО може сягнути 4466 км.

Висновок напрошується сам собою: не почни Путін війну в Україні, спав би собі спокійно. А тепер ризикує збільшити проблеми з безпекою для своєї країни, в скільки там виходить? У 3,66 раза.. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк