20.04.2023, 18:38

Під час тестового запуску вибухнула ракета-носій із кораблем Starship

Оксана Мовчан | Всі новини автора
ракета

Ракета-носій із прототипом космічного корабля Starship вибухнула через чотири хвилини після старту. Трансляція польоту велася на сайті компанії SpaceX.

Про це, на офіційних ресурсах, повідомляє компанія-розробник, передає Час Пік. 

Космічний корабель багаторазового використання Starship розрахований на сто осіб і призначений для польотів на Марс. Прототипи корабля вже здійснювали тестові польоти з поверненням на Землю, проте проходили вони в межах земної атмосфери. І тільки в травні 2021 року один політ пройшов без руйнування апарату.

Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) - американська компанія, виробник космічної техніки. Штаб-квартира - у місті Хоторн, Каліфорнія, США. Заснована 2002 року виконавчим директором Tesla Motors Ілоном Маском з метою скоротити витрати на польоти в космос і для відкриття шляху до колонізації Марса.

Запуск було здійснено в четвер вранці за місцевим часом із майданчика SpaceX у Бока-Чіка, на південному сході американського штату Техас.

120-метрова ракета, досягнувши висоти 38 км, почала неконтрольовано обертатися приблизно через дві з половиною хвилини після старту. Ще через півтори хвилини стався вибух. 

Очікувалося, що перший ступінь ракети приводниться недалеко від узбережжя штату Техас у Мексиканській затоці, тоді як сам космічний корабель вийде на навколоземну орбіту і пізніше приводниться в Тихому океані поблизу Гавайських островів.

Раніше повідомлялося, що старт прототипу корабля Starship був запланований на 17 квітня, але його відклали через неполадки в системі охолодження.

Як випливає з повідомлення глави SpaceX Ілона Маска у Twitter, наступний пуск планують за кілька місяців.

"Вітаю команду SpaceX із захопливим тестовим запуском Starship. Ми багато чого дізналися для наступного випробувального запуску через кілька місяців", - написав Маск.

Читайте також:

"Місце України по праву в НАТО", — Єнс Столтенберг

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: