05.05.2023, 14:37

РФ не надає жодних даних про депортованих з України дітей, – уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Марина Гончар | Всі новини автора
діти

Окупанти насильно вивозять дітей з України до Росії, там їх влаштовують в інтернати, встановлюють над ними опікунство, а в майбутньому планують реалізовувати процедуру усиновлення. Країна-агресор не надає жодних даних про українських депортованих дітей, невідомо навіть де вони перебувають і у яких умовах. 

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець під час пресконференції, передає Час Пік.

"Російська сторона ніколи не давала і не дає нам жодних цифр. Ні щодо всиновлених, ні щодо дітей, які там перебувають, ні щодо інформації, де вони перебувають і у яких умовах. Тобто, від них інформація до нас не поступає", - сказав він.

У спеціальному звіті, який представила в ОБСЄ у четвер, 4 травня, місія спеціальних доповідачів, яка діяла в рамках Московського механізму ОБСЄ, йдеться, що практика примусового переміщення та/або депортації українських дітей на тимчасово окуповані території й на територію Росії може бути визнана злочином проти людяності.

У РФ, звичайно, не говорять про депортацію дітей. Вони називають цей процес "евакуацією", хоча в реальності мова йде якраз про примусове вивезення дитини. При цьому сама "евакуація", якою "прикривається" Росія, заборонена міжнародними договорами. Згідно З Женевською конвенцією, цивільне населення не може бути переміщено на територію країни-окупанта. Це стосується як і безлічі українців, яких насильно перевезли у віддалені регіони Росії, так і дітей, доля більшості яких невідома.

Читайте також: Нова методичка від Кремля: росіян готують до поразки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк