17.08.2023, 22:47

Чехія планує передати Україні гелікоптери Мі-24: цікаві подробиці

Марина Гончар | Всі новини автора
гвинтокрил

Чехія замінює вертольоти Мі-24 радянського виробництва на американські гелікоптери. У Міноборони цієї держави обережно натякнули, що цю списану техніку зможе отримати Україна.

Про це повідомила міністерка оборони країни Яна Чернохова, передає Час Пік.

Вона зазначила, що вертольоти Мі-24 та Мі-35 відмінно виконали службу, хоча прослужили довше очікуваного. За її словами, Чехія зараз знімає з експлуатації не всі радянські Мі, а лише моделі Мі-24:

"Навіть якщо ми символічно попрощаємося з ними (гелікоптерами Мі-24) сьогодні, їхня історія точно не закінчиться. Ми всі, мабуть, підозрюємо, що сьогодні вони все ще можуть знайти застосування там, де зараз потрібна будь-яка техніка для захисту. Ось куди наша допомога була спрямована протягом багатьох місяців і буде надалі спрямовуватися".

Міністерка оборони додала, що Чехія обов'язково знайде застосування цій техніці. Вона відмовилася давати подробиці, наголосивши, що принципово не коментує постачання в Україну.

Відомо, що Прага отримала вже 4 американські вертольоти. Їх привіз вантажний літак C-17 Globemaster. Гелікоптери ще не готові до роботи, бо їх спочатку треба зібрати. Чеська армія має отримати всю замовлену техніку до кінця 2024 року.

Чернохова зазначила, що заміна авіаційної техніки пов’язана не лише з технічним прогресом. Це ще питання безпеки та обороноздатності країни. За її словами, Чехія позбавляється ризикованої матеріальної залежності від ресурсів зі Сходу. Також чеські військовослужбовці не мають відставати від солдатів інших країн-членів НАТО.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Білорусь не буде воювати з Україною, але завжди підтримає Росію, – Лукашенко

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк