27.12.2023, 08:59

ЄС готується надати Україні 20 млрд євро допомоги в обхід Угорщини, - Financial Times

ес и украина

Європейський Союз розглядає запасний план, який дозволить надати Україні допомогу в розмірі до 20 млрд євро незалежно від згоди прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє видання ]]>Financial Times]]>, передає Час Пік.

План надання Україні допомоги в обхід Угорщини розглядатиметься на саміті 1 лютого. Щоб його було затверджено, країни-учасниці мають дати гарантії бюджету ЄС. Це дозволить Європейській комісії зайняти до 20 млрд євро на ринках капіталу. Умови ще обговорюються, а точна сума допомоги залежатиме від потреб України.

ЄС уже використав подібну схему у 2020 році, щоб допомогти країнам впоратися з пандемією COVID-19. Тоді комісія надала дешеве фінансування на суму до 100 млрд євро для підтримки праці. Тепер ЄС хоче використати ту саму схему для допомоги Україні.

Як зазначається, план, що розробляється, не вимагає згоди всіх країн ЄС. Якщо до основних учасників увійдуть країни з високими кредитними рейтингами, то ЄС зможе обійти вето Угорщини. Водночас, низка країн (Німеччина, Нідерланди) мають отримати схвалення парламенту для надання національних гарантій. Європейські чиновники висловлюють сподівання, що це буде зроблено швидко, щоб допомога Україні надійшла до березня 2024 року.

У схеми є недоліки. Зокрема, згідно з планом Україні надаватимуться лише кредити, без урахування грантів. Держави-члени можуть вирішити надати гранти Україні на двосторонній основі.

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте також: На кордоні з Польщею в чергах стоять понад 3 тисячі вантажівок, - ДПСУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: