23.02.2024, 13:22

ЄС ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії: подробиці

прол

У п'ятницю, 23 лютого, Рада Європейського Союзу ухвалила 13 пакет обмежувальних заходів проти РФ. Новий пакет передбачає санкції проти 106 людей та 88 юридичних осіб.

Про це повідомила ]]>пресслужба]]> Ради ЄС, передає Час Пік.

"Через два роки після повномасштабного вторгнення та агресивної війни проти України ЄС приймає 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій Рада прийняла сьогодні - у зв'язку з другою річницею початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну - 13-й пакет обмежувальних заходів проти режиму Путіна, тих, хто несе відповідальність за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни та тих, хто її суттєво підтримує", - йдеться у повідомленні.

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сказав, що в міру того, як ми наближаємося до сумної позначки у два роки з того часу, як Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, Європейський Союз продовжує чинити тиск на Росію.

"Сьогодні ми ще більше посилюємо обмежувальні заходи щодо російського військового та оборонного сектору, націлюючись на нові підприємства в третіх країнах, які постачають обладнання, а також тих, хто несе відповідальність за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей. Ми, як і раніше, єдині в нашої рішучості підірвати військову машину Росії та допомогти Україні виграти її законну боротьбу за самооборону та відновити свою незалежність, територіальну цілісність та суверенітет", - зазначив він.

Новий пакет передбачає обмеження проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, "відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України". Загалом наразі санкції стосуються вже понад 2 тисяч осіб. У них заморожено активи, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд  або транзит через територію ЄС.

Зазначається, що пріоритетними для обмежень є військова та оборонна галузі Росії та причетні до постачання туди ракет від КНДР. 

Рада додала 27 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії. Серед підсанкційних компаній деякі розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд, Туреччина) і допомагали РФ обходити санкції. Інші - російські компанії, причетні до розробок та постачання електронних компонентів для російського оборонно-промислового комплексу.

Також нинішнє рішення розширює перелік заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки шляхом додавання компонентів для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів.

ЄС ввів додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють збільшенню промислового потенціалу країни-агресорки - таких як електричні трансформатори.

Це рішення ЄС також додає Велику Британію до списку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів щодо імпорту заліза і сталі з РФ, а також комплекс заходів із контролю імпорту, які по суті еквівалентні заходам Євросоюзу. 

Читайте також:

Рада проголосувала за демобілізацію строковиків з відстрочкою від нового призову

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк