14.06.2024, 22:22

"Не виключаємо участь Росії": Україна готує другий Саміт миру

Марина Гончар | Всі новини автора
жовква

Україна вже почала підготовку до проведення другого Глобального саміту миру. Ця заява стала важливою новиною на тлі майбутнього першого саміту миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква під час національного телемарафону "Єдині новини" у п'ятницю, 14 червня, передає Час Пік.

Перший Глобальний саміт миру, який пройде у Швейцарії, буде інавгураційним заходом, де обговорять основні аспекти мирного врегулювання ситуації в Україні. Ця подія збере понад 100 делегацій з усього світу, включаючи 57 глав держав та урядів. На саміті будуть присутні такі відомі лідери, як президент Франції Еммануель Макрон, президент Польщі Анджей Дуда, генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосимасі Хаясі, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. США представлятиме віцепрезидентка Камала Гарріс.

За словами Жовкви, другий Глобальний саміт миру буде присвячений аналізу результатів першого заходу та розробці "дорожньої карти" щодо шляхів досягнення миру в Україні. Він також зазначив, що декілька країн вже висловили бажання прийняти у себе наступний саміт.

Жовква прокоментував можливість участі Росії у майбутньому саміті, зазначивши, що Україна не виключає цього варіанту: 

"Ми не виключаємо цього, якщо країни, які поділяють спільний план, розроблений Україною та союзниками, будуть готові доносити це до країни-агресора, і вона не диктуватиме своїх умов, а слухатиме співтовариство", — заявив він.

На Глобальному саміті миру у Швейцарії, як очікується, будуть присутні високопосадовці з різних країн. Китай, як було прогнозовано, не буде представлений на цьому заході. Серед учасників також будуть представники Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів. Бразилія та Ватикан матимуть статус спостерігачів, що підкреслює їхню зацікавленість у мирному врегулюванні конфлікту.

Цей саміт є важливим кроком у міжнародних зусиллях щодо досягнення миру в Україні. Рішення про проведення другого саміту свідчить про готовність світової спільноти підтримувати Україну в її прагненні до мирного врегулювання конфлікту та відновлення стабільності в регіоні.

Читайте також: Росія має виплатити Україні 486 млрд доларів за завдані збитки, - країни G7

Методи боротьби з корупцією у різних країнах: корисний для України досвід

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк