20.06.2024, 17:00

Румунія оголосила про передачу Україні системи Patriot

Оксана Мовчан | Всі новини автора
олддлж

Вища рада оборони Румунії ухвалила рішення передати Україні одну систему ППО Patriot.

Про це, з посиланням на ]]>пресслужбу]]> адміністрації президента, передає Час Пік.

"Румунія підтримувала Україну від самого початку конфлікту, розуміючи драматичну ситуацію, особливо з погляду забезпечення потрібних оборонних систем у протидії агресії, розв'язаній Російською Федерацією, яка завдає ударів по міських районах і критично важливій інфраструктурі сусідньої країни", – йдеться у повідомленні.

Цю пожертву роблять за умови, що країна продовжить переговори із союзниками для отримання аналогічної або еквівалентної системи для захисту повітряного простору Румунії, модернізації румунської армії й забезпечення оперативної сумісності із системою НАТО, ідеться в повідомленні. Також рада наголосила на потребі знайти тимчасове рішення для покриття вразливості.

"Зважаючи на значне погіршення ситуації з безпекою в Україні внаслідок постійних і масованих атак Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо енергетичну, і регіональних наслідків цієї ситуації, зокрема для безпеки Румунії, у тісній координації з союзниками, члени Ради вирішили передати Україні систему Patriot", - йдеться у заяві.

Президент України Володимир Зеленський подякував Румунії та її президенту Клаусу Йоганнісу за рішення надати Україні додаткову систему ППО Patriot.

"Цей важливий внесок зміцнить наш повітряний щит і допоможе нам краще захистити наших людей і найважливіші об'єкти інфраструктури від російського повітряного терору. Я ціную сильне лідерство Румунії та її принципову підтримку України", - заявив він.

Читайте також:

У Тамбовській області вибух та пожежа на території нафтобази: влада заявила про атаку БПЛА

Залежність від алкоголю: як лікуватись? Наркологічна клініка Олега Василенко

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк