13.07.2024, 18:14

Підсумки зустрічі Зеленського з прем'єр-міністром Ірландії: що відомо

лорпа

13 липня Президент України Володимир Зеленський прибув до аеропорту Шеннон в Ірландії під час свого повернення з США, де він зустрічався з лідерами НАТО. В рамках цього короткого візиту відбулася важлива зустріч з прем'єр-міністром Ірландії Саймоном Харрісом.

Про це пише ]]>Irish Independent]]>, передає Час Пік.

У зустрічі також взяла участь посол України в Ірландії Лариса Герасько. Перед початком зустрічі, Зеленський провів коротку пресконференцію в аеропорту.

На заключному брифінгу саміту НАТО, президент США Джо Байден випадково назвав Володимира Зеленського "паном Путіним". Українського президента запитали, як він реагує на таку помилку американського лідера. Зеленський відповів: "Це помилка. Я думаю, що Сполучені Штати надали велику підтримку українцям. Ми можемо забути деякі помилки, я так гадаю".

Зеленський висловив подяку ірландському народу за надання прихистку українським біженцям та підтримку, яку Ірландія надає від самого початку російського вторгнення. Лідери двох країн обговорили поточну ситуацію в Україні, надану допомогу більш ніж 108 тисячам українських біженців, а також можливу двосторонню угоду щодо розмінування, енергетики, гуманітарної допомоги та продовольчої безпеки.

Під час зустрічі, Зеленський запросив Саймона Харріса відвідати Україну "пізніше цього літа". Ірландський прем'єр-міністр з радістю прийняв запрошення і пообіцяв відвідати Київ "найближчими тижнями".

Саймон Харріс також оголосив про внесок Ірландії в розмірі 7 мільйонів євро до Європейського інвестиційного банку у фонд "ЄС для України". Цей фонд спрямований на забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки українських біженців. Харріс зазначив, що його країна підтримує прагнення України до членства в Європейському Союзі. Він також підтвердив участь Ірландії у міжнародній коаліції, яка працює над поверненням приблизно 20 000 українських дітей, насильно вивезених до Росії та Білорусі з початку війни.

Зустріч між лідерами України та Ірландії відбулася у теплій та дружній атмосфері, підтверджуючи міцну підтримку Ірландії українському народу у їхній боротьбі за свободу та незалежність.

Читайте також:

Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк