12.07.2024, 21:04

Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вапппрпор

12 липня Сейм Польщі ухвалив важливу постанову, в якій засудив депортацію кримських татар у 1944 році як акт геноциду. 

 Про це повідомив ]]>сайт]]> польського парламенту, передає Час Пік.

У тексті резолюції зазначається, що 18 травня 1944 року радянська влада почала масову депортацію кримських татар з Криму. Ця депортація супроводжувалася систематичним знищенням культурної та історичної спадщини кримських татар, що, за словами польських законодавців, є актом геноциду проти кримськотатарського народу.

"Пам'ять жертв радянського геноциду Україна вшановує 18 травня - Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року", - йдеться у документі.

Також у документі наголошується на сучасних подіях: у 2014 році Росія, яка на той час вже стала країною-агресором, окупувала Крим. Після цього російська влада почала систематичні переслідування кримських татар, безпідставно заборонивши діяльність Меджлісу, представницького органу кримськотатарського народу, та ув'язнюючи його членів.

Крім того, у резолюції Сейм Польщі засуджує неспровоковану, незаконну, повномасштабну збройну агресію Росії проти України, яка триває з 2014 року. Польські законодавці закликають міжнародну спільноту притягнути російську владу до відповідальності за злочини агресії.

Ця постанова є важливим кроком у визнанні історичних і сучасних злочинів проти кримськотатарського народу та демонструє підтримку Польщі в боротьбі за права і свободи українського та кримськотатарського народів.

Читайте також:

У Росії заговорили про руйнування дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк