25.07.2024, 12:26

Іспанія планує передати Україні ЗРК Hawk до вересня

Оксана Мовчан | Всі новини автора
апрпо

Іспанія оголосила про передачу зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) Hawk Україні до вересня цього року. Цей крок суттєво посилить протиповітряну оборону Збройних сил України, що є надзвичайно важливим в умовах поточної ситуації на фронті.

Про це повідомляється на офіційному ]]>сайті ]]>Міністерства оборони Іспанії, передає Час Пік.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес провела телефонну розмову з міністром оборони України Рустемом Умєровим, під час якої обговорили актуальні питання співпраці між країнами. Умєров поінформував Роблес про поточну ситуацію на передовій та про нагальні потреби української армії. У відповідь, Роблес анонсувала передачу ЗРК Hawk Україні, що планується на вересень, а також розповіла про прогрес у підготовці українських військових, кількість яких вже досягла 5000.

За словами Маргарити Роблес, Іспанія готова забезпечити Україну повністю підготовленою зенітною батареєю Hawk. Вона вважає, що це суттєво підвищить ефективність протиповітряної оборони України.

Крім того, Іспанія планує організувати полегшений трансфер із Польщі для дітей-сиріт та родичів українських військових, щоб вони могли провести кілька днів в Іспанії.

ЗРК Hawk: технічні характеристики

ЗРК Hawk є напівстаціонарним зенітно-ракетним комплексом середньої дальності, що знаходиться на озброєнні у близько двадцяти країн світу. Комплекс має три основні версії — Phase I, Phase II і Phase III. Спочатку він був розроблений для знищення літаків, але згодом його вдосконалили для перехоплення ракет. Дальність ураження цілей становить від 45 до 50 кілометрів, а висота — до 20 кілометрів. Ракета наводиться за допомогою напівактивної головки самонаведення і розвиває швидкість до 2,4 Маха.

Варто зазначити, що Україна вже має на озброєнні комплекси Hawk, які раніше були передані союзниками. Проте нові поставки від Іспанії суттєво збільшать можливості української протиповітряної оборони у боротьбі з повітряними загрозами.

Передача ЗРК Hawk є важливим кроком у співпраці між Іспанією та Україною, що демонструє підтримку іспанською стороною зусиль України у захисті своєї територіальної цілісності та суверенітету.

Читайте також:

ЄС розглядає безстрокову заморозку активів РФ для надання Україні кредиту G7 на 50 мільярдів доларів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк