10.08.2024, 08:42

У Брянській, Курській та Бєлгородській областях РФ введено режим КТО: що це означає

Фото: Владимир Веленгурин, "КП"

Відразу у трьох регіонах РФ - Брянській, Курській та Бєлгородській областях у ніч проти 10 серпня було введено режим контртерористичної операції (КТО).

У Національному антитерористичному комітеті РФ повідомили, що у прикордонних Брянській, Курській та Бєлгородській областях запроваджено режим контртерористичної операції (КТО), передає Час Пік.

У НАК РФ заявили, що ці заходи необхідні з метою забезпечення безпеки громадян та припинення загроз терористичних актів з боку України.

"З метою забезпечення безпеки громадян та припинення загроз вчиненню терористичних актів диверсійно-розвідувальними формуваннями противника головою Національного антитерористичного комітету, Директором ФСБ РФ А.В. Бортниковим прийнято рішення організувати з 9 серпня 2024 р. проведення контртерористичних операцій у Бєлгородській, Брянській та Курській областях", - йдеться у заяві відомства.

Як ]]>повідомляє ]]>російський Telegram-канал "Baza", режим КТО вводили у Чечні в 1999 році, його було скасовано лише у 2009 році.

"Також його вводили в окремих районах Інгушетії, Дагестану, Карачаєво-Черкесії, Північної Осетії, Ставропольського краю. Режим КТО вводили у Бєлгородській області, коли туди проникли диверсанти (він діяв один день). Також його на два дні вводили у Москві, Московській та Воронезькій областях у червні 2023-го під час військового заколоту ПВК "Вагнер" та Євгена Пригожина", - йдеться у повідомленні.

На час режиму КТО силові структури мають ширші права, ніж зазвичай. Наприклад, допускаються такі заходи:

  • видалення фізичних осіб з окремих ділянок місцевості та об'єктів, а також відбуксирування транспортних засобів;
  • у громадян можуть вилучати транспортні засоби;
  • ведення контролю телефонних переговорів та іншої інформації, що передається каналами телекомунікаційних систем;
  • відключення стільникового зв'язку;
  • обмеження руху транспортних засобів та пішоходів на вулицях, дорогах, окремих ділянках місцевості та об'єктах;
  • безперешкодне проникнення осіб, які проводять КТО, до будинків, квартир, на земельні ділянки громадян та до приміщень організацій незалежно від форм власності;
  • проведення при проході (проїзді) на територію, в межах якої запроваджено правовий режим КТО, та при виході (виїзді) з зазначеної території огляду фізичних осіб та речей, що знаходяться при них, а також огляду транспортних засобів та речей, що провозяться на них, у тому числі з застосуванням технічних засобів.

"У Брянській області введено режим контртерористичної операції. Режим КТО може бути введений у Бєлгородській та Курській областях. Причина введення КТО у Брянській області - загроза вторгнення ЗСУ. Логічніше, звичайно, було б вводити режим військової небезпеки, але найвищий наказ залишається колишнім - вважати все вилазкою терористів.

Режим КТО запроваджено й у Курській області. Ну, ось і "санітарна зона" починає проступати. Трохи інакше, ніж передбачалося, але це вже несуттєві подробиці.

І у Бєлгородській теж. Щось СВО не туди злегка звернула", - написав у Telegram Анатолій Несміян - письменник і публіцист, російський блогер, найбільш відомий під своїм ніком у ЖЖ Ель Мюрид.

Тим часом т.зв. воєнкор Юрій Котенок закликає головнокомандувача та НАК розширити режим КТО. На його думку, поточна ситуація вимагає запровадження КТО також у Воронезькій та Ростовській областях, а також у Краснодарському краї та Республіці Крим.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк