16.08.2024, 10:43

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах небезпечної хвороби: у Європі зафіксовано перший випадок зараження вірусом mpox

Иллюстративное фото / Открытый источник

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах віспи мавп в Африці глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я. ВООЗ підтвердила перший у Європі випадок захворювання на вірус mpox ("мавпяча віспа"), який поширюється в країнах Центральної Африки.

ВООЗ ]]>оголосила ]]>спалах віспи мавп глобальною надзвичайною ситуацією через спалах у ДР Конго та поширення на сусідні країни, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Всесвітня організація охорони здоров'я скликала свій комітет з надзвичайних ситуацій на тлі занепокоєння тим, що смертоносніший штам вірусу досяг ще чотирьох країн Африки. Раніше цей штам було локалізовано у Демократичній Республіці Конго.

ВООЗ 15 серпня підтвердила перший у Європі випадок захворювання на вірус mpox ("мавпа віспа"), він зафіксований у Швеції. Інфікований заразився під час перебування в Африці, зараз він перебуває на лікуванні.

"Сьогодні в другій половині дня ми отримали підтвердження того, що у нас є один випадок у Швеції більш важкого типу віспи, який називається Clade I", – заявив на пресконференції міністр охорони здоров'я і соціальних справ Якоб Форссмед.

Вслід за першим випадком у Європі вірус було зафіксовано у Пакистані. За інформацією управління охорони здоров'я провінції Хайбер-Пахтунхва, у Пакистані зафіксовано одразу три випадки вірусу mpox. За даними ВООЗ, у всіх пацієнтів вірус виявили після того, як вони повернулися з ОАЕ.

З початку року в 13 країнах Африки було зареєстровано понад 17 тис. випадків захворювання на віспу мавп й понад 500 смертей, згідно з даними Африканського центру з контролю та профілактики захворювань, який класифікує спалах як "подію з дуже високим рівнем ризику". Найбільша кількість випадків – понад 14 тис. – зафіксована у Конго, яка повідомила про 96% підтверджених випадків цього місяця.

Довідково: "Мавпяча віспа" є вірусним захворюванням, яке легко поширюється між людьми та від інфікованих тварин. Вона може поширюватися через тісні контакти, такі як дотики, поцілунки, секс, контакт із зараженими тваринами, й навіть через заражені матеріали. Мpox – це вірус, що викликає грипоподібні симптоми та висипання з хворобливими ураженнями. Симптоми включають лихоманку, болісний висип, головний біль, біль у м'язах та спині, занепад сил та збільшення лімфатичних вузлів.

Читайте також: "Сюрприз" для українців від НБУ: перекази коштів з картки на картку строго обмежать

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк