16.08.2024, 07:07

"Сюрприз" для українців від НБУ: перекази коштів з картки на картку строго обмежать

Иллюстративное фото

Нацбанк України запроваджує обмеження на переведення коштів з картки на картку для фізичних осіб. Це стосується як кількості переказів, так і загальної суми. Як зазначили в НБУ, це рішення назріло давно, оскільки сьогодні набули великого поширення тіньові фінансові операції із залученням осіб, відомих як "дропи" або "грошові мули". Як у Нацбанку вирішили боротися з шахраями, і чи постраждають при цьому прості українці, розповість Час Пік.

Національний банк планує запровадити обмеження на перекази з картки на картку. Про це розповів голова Нацбанку Андрій Пишний в ]]>інтерв'ю]]> "Економічній правді".

"Дропи" або "грошові мули"

За словами голови Нацбанку, назріла необхідність вирішувати проблему з "дропами", оскільки вони несуть загрозу не лише для держбюджету, а й для самих фізосіб. Нагадаємо, "дропи" – це люди, які за винагороду дають згоду на використання свого банківського рахунку.

Він зазначив, що українці, які надають свої карти в оренду "злочинцям, наркодилерам, тим, хто забезпечує роботу незаконних казино і по карті відбуваються розрахунки", відповідальні за все, що зробили з цим рахунком, хоча фактично не мають до того жодного стосунку.

За словами Пишного, крім податкових зобов'язань, ці українці стають співучасниками злочинів, у яких використовуються їхні рахунки. При цьому вони надовго руйнують свою транзакційну історію.

"Те, що "дропи" є бідою для державного бюджету – це факт. Думаю, що це дуже матеріальні суми, які можна спрямувати до бюджету", - зазначив Пишний.

Обмеження р2р-переказів

Нацбанк планує ввести ліміти вихідних карткових миттєвих переказів між фізичними особами (р2р - онлайн-перекази). Перекази коштів з картки на картку з рахунків фізосіб обмежать 30 операціями протягом місяця на суму не більше 100 тис. грн.

За словами Андрія Пишного, доопрацювання цього питання знаходиться на заключній стадії, у проміжку з 12 по 18 серпня його планують розглянути на правлінні та ухвалити остаточне рішення.

Як заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник на зустрічі з журналістами, обмеження почнуть працювати через місяць після того, як Національний банк оголосить про них публічно.

За словами Олійника, обмеження р2р-перекладів стосується лише вихідних переказів, вхідні перекази залишаються без обмежень. Крім того, жодні операції із застосуванням Iban обмежуватись не будуть ані за кількістю, ані за сумою.

Волонтери

Лімітувати вхідні транзакції не будуть, щоб не ускладнювати, зокрема, діяльність волонтерам, які збирають донати.

Як зазначили в НБУ, з волонтерським середовищем з цього питання було проведено окремі зустрічі та консультації після того, як НБУ отримав шквал критики на свою адресу, анонсувавши обмеження р2р-переказів.

За словами заступника голови НБУ, на даний момент усі найбільші волонтери вже ідентифіковані. При цьому банки обмінюватимуться списками волонтерів, тож "ймовірність виникнення проблем буде мінімальною".

Чого українцям чекати від нововведень

Як заявив голова НБУ Андрій Пишний в ефірі телемарафону, Нацбанк провів аналіз 7 найбільших банків, що "охоплюють 91% всієї емісії карт". Аналіз показав, що обмеження р2р-переказів не торкнуться 95-98% українців, оскільки вони роблять менше 30 переказів на місяць на суму менше 100 тис. гривень.

"Скажу непопулярну річ, але я радий, що НБУ готовий робити такі сміливі кроки...", - ]]>написав ]]>у Telegram народний депутат від партії "Голос", заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк.

Він ]]>опублікував ]]>дані, які свідчать, що один "дроп" за рік пропускає через себе 2-2,5 мільйона гривень. А якщо взяти до уваги 80 тис. "дропів", які виявив НБУ, то це вже близько 200 млрд гривень. І це тільки "дропи" по двох великих банках. При цьому він зазначив, що використання "дропів" буває не лише в шахрайських схемах, а й використовуються ворогом для фінансування злочинів проти держави.

Читайте також: Стане легше? Переселенцям хочуть запропонувати новий вид допомоги

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк