12.08.2024, 12:12

Стане легше? Переселенцям хочуть запропонувати новий вид допомоги

Станет легче? Переселенцам хотят предложить новый вид помощи

Через повномасштабну війну, яку розв'язала РФ, мільйони українців стали вимушеними переселенцями. Одним з найболючіших для них залишається питання пошуку та оренди житла. Не всі приймаючі громади можуть забезпечити ВПО тимчасовим житлом. Та й не всі переселенці з різних причин можуть або хочуть проживати у спеціально облаштованих місцях компактного проживання. Для вирішення цієї проблеми Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки – субсидію на оренду житла.

Від чого залежатиме розмір субсидії, й хто на неї може розраховувати, розповість Час Пік.

Субсидія на оренду житла для ВПО. Що відомо

У березні 2024 року Мінсоцполітики було ]]>оприлюднено ]]>проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про реалізацію експериментального проекту щодо надання субсидії на оренду житла як компенсації орендодавцю вартості (частини вартості) оренди житлового приміщення зданого в найм внутрішньо переміщеним особам".

Українцям з числа ВПО хочуть запропонувати новий вид допомоги – субсидію на оренду житла. Наразі документ винесено на обговорення серед представників органів влади, народних депутатів та громадськості. Після погодження із зацікавленими сторонами відповідний проєкт буде подано на розгляд Кабміну, тож поки він не затверджений. Як зазначила перша заступниця міністра Мінсоцполітики Дар'я Марчак, "є надія, що цей інструмент запрацює вже у найближчі місяці".

Новий інструмент підтримки ВПО – субсидію на оренду житла – планують реалізувати в рамках експериментального проєкту протягом двох років.

"Особливість субсидії - це те, що іі розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному місті країни. Адже ціна на оренду у Киіві, Миколаіві, на Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється", - ]]>зазначили]]> у Мінсоцполітики.

Під час ]]>публічного обговорення проєкту]]> Дар'я Марчак підкреслила, що субсидія діятиме паралельно з виплатами ВПО на проживання, які становлять 2 тис. та 3 тис. грн на місяць на людину. Розробники документа пропонують, щоб субсидія на оренду житла призначалася сім'ям, витрати яких на оренду перевищують 30% сукупного доходу.

Субсидія на оренду враховуватиме різницю у вартості житла. Крім того, розмір субсидіі залежатиме від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло; також враховуватимуться доходи домогосподарства і іі спроможність оплачувати рахунки за оренду самостійно. Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія.

У формулу розрахунку субсидії закладуть 13,5 кв.м жилої площі на кожного члена домогосподарства (але не менше 35 кв.м на сім'ю) та середній розмір оренди квадратного метра житлової площі (193,6 грн за даними Держстату). Розраховану суму буде скориговано з урахуванням регіонального коефіцієнта вартості оренди.

Згідно з проєктом постанови, новою субсидією на оренду житла ВПО зможуть скористатися лише в разі укладання офіційного договору з орендодавцем. Типову угоду, розроблену для цього інструменту, можна буде підписати у відділеннях Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на порталі ПФУ.

Щоб отримати субсидію на оренду житла, українцям з числа ВПО достатньо буде подати заяву до ПФУ із зазначенням кількості членів сім'ї. Після розрахунку надійде повідомлення про призначення субсидії.

Що думають переселенці про нову ініціативу?

Судячи з коментарів у мережі, переселенці не дуже вірять, що новий вид допомоги сильно полегшить їм життя. Багато хто дивується, навіщо повідомляти про те, що законодавчо ще не затверджено й не працює. На їхню думку, ця інформація може когось обнадіяти, а потім сильно розчарувати, якщо документ не буде прийнято.

Також багато хто вважає, що для більшості субсидія на оренду житла буде недоступна, оскільки необхідно буде оформлювати офіційний договір оренди. Як правило, сім'ї переселенців орендують житло подешевше, й як наслідок – відсутність нотаріально завіреного договору.

Поки що документ перебуває на стадії обговорення. Переселенцям залишається сподіватися, що будуть враховані всі пропозиції та зауваження до проєкту, та буде внесено зміни, які допоможуть скористатися новим видом допомоги якомога більшій кількості ВПО. Дуже хочеться вірити, що переселенцям, нарешті, хоч трохи стане легше жити...

Нагадаємо, тепер переселенці можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі. Також не всі переселенці знають, що діє спеціальна соціальна програма, яка пропонує послугу безкоштовного перевезення речей.

Читайте також: "Віджатий трикутник": Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, якщо їхні квартири захопили окупанти

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк