20.07.2024, 18:59

"Віджатий трикутник": Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, якщо їхні квартири захопили окупанти

Что делать, если квартиры захватили оккупанты

На окупованій території Луганщини, як і на всіх захоплених територіях України, нова "влада" прискорила процес "інвентаризації" житлових приміщень. Для передачі у держвласність квартир та приватних будинків вигадали "закон", за допомогою якого "віджимають" житло, що має законних власників. Апетити "визволителів" зростають: якщо раніше вони звертали увагу лише на житло, залишене переселенцями, то зараз вони "прихватизують" будь-яку нерухомість, що сподобалася, незважаючи на присутність власників житла, що залишилися в окупації. Якщо вашу квартиру "віджали", а ви знаходитесь далеко від рідної домівки, це не привід сидіти склавши руки. Час Пік розповість, що радять зробити юристи, щоб після деокупації легше та швидше повернути свою нерухомість.

Сьогодні на окупованій Луганщині "віджим" житла набирає обертів, особливо у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному, де ще чимало порожніх квартир та будинків. Міста т.зв. "трикутника" потихеньку заповнюються "понаїхавшими", яких потрібно кудись розселяти. Крім того, у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному багато російських вояків, які вважають за краще жити у комфорті та "під прикриттям" мирних жителів, заселяючись у житлові вцілілі багатоповерхівки. Місцева влада провертає з нерухомістю різні шахрайські схеми, щоб конфіскувати її й потім використати для власного збагачення.

Незважаючи на те, що сьогодні Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне - це закриті міста, де немає стійкого мобільного зв'язку та далеко не всім дозволено користуватися інтернетом, інформація таки доходить до переселенців. По-перше, у багатьох на окупованій території залишилися рідні та знайомі, з якими підтримується зв'язок. По-друге, окупаційні адміністрації постійно публікують офіційну інформацію у мережі, озвучуючи перелік квартир, що потрапили до "чорного списку". Саме з цих джерел переселенці можуть дізнатися, що їхнє житло вже "віджате" або готується до конфіскації. Якщо вам стало відомо про факти незаконного заселення сторонніх осіб у ваше житло, юристи радять одразу діяти.

Поради юристів

Перше, що мають знати ВПО - не варто повертатися на окуповану територію, щоб доводити свої права на нерухомість. Поїздки на ТОТ не заборонені законодавством України, але невідомо, чим таке турне може закінчитися.

Друге – заяву про захоплення житла можуть подати як самі потерпілі, так і їхні родичі, друзі, знайомі, а також люди, які стали свідками такого злочину.

Третє – потерпілий має право подати заяву про захоплення житла, незважаючи на те, коли саме це сталося – щойно або кілька років тому.

І найголовніше! Навіть якщо хтось здійснив з вашою нерухомістю якісь реєстраційні дії, то після деокупації Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного ця угода не матиме сили, оскільки на окупованих територіях законно продати, подарувати чи переоформити майно не можна!

Довести право власності на житло після деокупації можна буде через суд. Для цього достатньо мати правовстановлюючі документи на житло. Як зазначають юристи, навіть якщо переселенці не мають документів (були знищені під час обстрілів, втрачені під час евакуації тощо), відомості про власників зберігаються у Державному реєстрі України. Відновити документи можна через суд, і бажано зробити це вже зараз, не чекаючи на деокупацію міст.

Що робити, якщо ваше житло захоплене окупантами

Як тільки жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного з числа ВПО дізнались про те, що в їхні квартири вселилися нові "господарі", необхідно одразу ж звертатися до правоохоронних органів України та писати заяву про злочин, скоєний на ТОТ. Як зазначають експерти, звернення до правоохоронних органів – це єдиний можливий шлях зафіксувати факт злочину на окупованій території. Звичайно, людям не повернуть нерухомість негайно, але принаймні це можна буде зробити після деокупації. А якщо нерухомість буде знищена або в неналежному стані, можна буде також отримати компенсацію від РФ через позови.

Звернутися із заявою про такий злочин можна до Національної поліції, Служби безпеки України чи прокуратури. Під час звернення необхідно мати документи, що підтверджують право власності на житло. Якщо окупанти захопили ваше житло, ви набуваєте статусу потерпілої сторони.

Повідомити співробітників поліції про злочин можна:

  • за номером 102 (цілодобово);
  • за номером 0800500202;
  • у найближчому відділенні поліції.

Подати заяву до Служби безпеки можна:

  • електронною поштою за адресою [email protected];
  • за номером 0 800 501 482 або (044) 293-89-99

У заяві необхідно повідомити свої особисті дані та надати зібрані вами документи, матеріали та відомості про злочин.

Це може бути така інформація:

  • документи, які підтверджують право власності на житло (можна пред’являти як паперові, так і цифрові копії);
  • загальне фото помешкання, речей або надати опис їх зовнішнього вигляду (розміри, колір тощо);
  • відомі деталі правопорушення (коли та хто зайняв житло, скільки людей там наразі мешкає тощо);
  • якщо свідком незаконного заселення виявився сам заявник, бажано надати інформацію щодо порушників (їхня зовнішність, приблизний вік, в чому вони були вдягнуті, імена чи позивні, їхній транспорт);
  • за можливості записати та передати правоохоронцям контакти людей, які були свідками злочину.

Важливо! Юристи уточнюють, що навіть якщо у вас немає жодних відомостей про те, хто, як і коли саме заселився у ваше житло, правоохоронці зобов'язані прийняти заяву та внести інформацію про неї до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, якщо у вас з'явилася інформація про незаконне заселення сторонніх осіб у ваше житло, а також про осіб, причетних до таких дій, можна звернутися на гарячу лінію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

  • за номером 1548.

Також можна отримати консультацію з цього питання у юриста системи "Безкоштовна правова допомога":

  • за номером 0800213103 (дзвінки безкоштовні) – з мобільних або стаціонарних телефонів у межах України;
  • за номером +38 (044) 363-10-41 (вартість дзвінка – згідно з тарифами вашого оператора зв'язку) - для дзвінків з-за кордону;
  • зв'язатись через чат-бот в ]]>Telegram]]>.

Юристи також радять переселенцям-власникам житла відправити електронне звернення до російського уряду та слідчого комітету РФ, заявивши про своє право власності.

Експерти визнають, що ефективність таких звернень викликає певні сумніви, але такі дії відіграють важливу роль у подальших зверненнях до Європейського суду з прав людини або Комітету ООН з прав людини. Завдяки документуванню таких дій постраждала людина зможе довести, що вона зробила все можливе для захисту своїх прав.

"Віджатий трикутник"

Сьогодні у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному відбувається повне свавілля. Ілюзія відновлення, "красиві картинки" та "правдиві" сюжети на російському ТБ. А насправді - люди абсолютно безправні та змушені виживати в "руському мирі", де окупанти насаджують нові правила, нові традиції, нову історію...

Багато хто після деокупації вже не повернуться до "трикутника", навіть якщо їхнє житло вціліє. Вже зараз Луганська ОВА офіційно проводить збір інформації про вціліле житло на Луганщині, власники якого бажають отримати компенсацію при юридично оформленій відмові від права власності на нього на користь держави Україна у разі потенційної появи такої можливості та наявності необхідних фінансових ресурсів. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: Компенсація за знищене житло: Хто з ВПО Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримає гроші в першу чергу?

Читайте ще: Біженці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного у "зоні ризику"? Банки "зіллють" інформацію про рахунки клієнтів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк