26.06.2024, 22:13

Приховані махінації з нерухомістю: про що навіть не здогадуються жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Скрытые махинации с недвижимостью: о чем даже не догадываются жители Лисичанска, Северодонецка и Рубежного

На окупованій території Донбасу "віджим" нерухомості набирає обертів. На підставі "намальованих законів" окупанти забирають у держвласність квартири, будинки, гаражі, офіси, недобудовані будівлі, оголосивши їх такими, що "мають ознаки безхазяйного майна". Якщо раніше у "чорний список" потрапляли лише порожні квартири переселенців, які залишили міста перед окупацією, то зараз окупанти ввійшли в смак й "віджимають" навіть квартири, в яких продовжують проживати власники. Деякі власники житла досі не здогадуються, що вони вже не володіють нерухомістю та мешкають там "незаконно".

Які шахрайські схеми з чужою нерухомістю провертає місцева влада на окупованій території Луганщини та Донеччини, розповість Час Пік.

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей конфіскація нерухомого майна стає більш масовою. Якщо раніше окупаційна влада прикривалася добрими намірами, заявляючи, що "націоналізація" нерухомості відбувається для того, щоб забезпечити житлом усіх нужденних, то сьогодні вони відкрито наживаються на чужому "віджатому" майні.

За два роки ніхто з місцевих жителів, які проживають у напівзруйнованих багатоповерхівках, так і не отримав нових квартир. У кращому разі, когось переселили у "підшаманені" гуртожитки, де вони тепер живуть як у комуналці, у гіршому - люди досі чекають на виконання "красивих" обіцянок, живучи у своїх напівзруйнованих будинках. А у "віджатих" квартирах господарюють окупанти та колаборанти, яким на початку "націоналізації" пощастило безкоштовно "прихватизувати" чуже житло. Втім, "понаїхавшим" тепер не світить на халяву отримати квартиру - окупаційна влада ввійшли в смак і тепер за квартиру доведеться розщедритися.

На Луганщині та Донеччині "віджим" чужої нерухомості продовжує набирати обертів. За інформацією правозахисників, станом на 1 червня 2024 р. вже конфісковано понад 1 млн нерухомої власності (квартири, будинки, гаражі). До загальної бази даних безхазяйного майна окупаційної адміністрації Луганської області внесено 541 904 найменування, Донецької - 873 438. І зупинятися окупанти не збираються. Більше того, крім відкритого "віджиму" нерухомості діє ще й прихована конфіскація.

Махінації з нерухомістю

До відкритого "віджиму" квартир та будинків мешканці окупованих територій вже звикли. Місцеві адміністрації невпинно проводять заходи щодо виявлення безхазяйного житлового нерухомого майна, чи не щодня публікуючи списки адрес, що потрапили до "чорного списку". Власникам пропонують протягом 30 днів з'явитися з документами, щоб довести права на нерухомість.

Однак, крім відкритого "віджиму", повним ходом триває прихована конфіскація житла. Наприклад, коли господарі квартири вмирають. Не секрет, що на окупованій території Луганщини більшість місцевих жителів - люди похилого віку. Відсутність нормальних умов життя, можливості лікуватись, самотність, голод – призводить до того, що смертність в окупації велика. За законом квартири, що залишилися, повинні перейти у власність спадкоємців, але про які закони можна говорити в "руському мирі".

Після смерті господарів окупаційна адміністрація одразу ж вносить відомості про відсутність власників квартири, не чекаючи на родичів. Квартиру або швидко та дешево продають, або віддають російським окупантам. Схема прибуткова... А спадкоємцям залишається лише оббивати пороги судів, доводячи своє право на квартиру, якщо, звичайно, знайдуться сміливці, які ризикнули позиватися до окупантів.

Ще одна схема наживи на чужій нерухомості – коли представник окупаційної адміністрації подає дані до Росреєстру про те, що певна квартира не має власника. Все частіше такі махінації провертають із квартирами, які не просто мають власників, але господарі проживають там. До Росреєстру вносяться відповідні зміни. З цього моменту квартира не має власника, а люди, які там проживають, втрачають усі права на неї. Що лишається господарям житла? Варіантів небагато:

  • позиватися - це довго, дорого й безперспективно,
  • "відстебнути" владі, щоб квартиру не забрали - це обійдеться недешево,
  • змиритися й залишити квартиру, що займається "незаконно".

Окупанти "віджимають" не лише житло, конфіскують земельні ділянки, будинки, гаражі.

Ще одна діюча схема з Росреєстром, це коли окупаційна адміністрація отримує інформацію про те, що господарі квартири виїхали кудись на якийсь час. Поки господарі у від'їзді, до Росреєстру вносять дані про відсутність власників квартири. Власники, що повернулися, часто навіть не знають, що втратили квартиру.

Жителям "трикутника" варто бути напоготові

Жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного треба бути особливо пильними. Це "нові звільнені" міста, куди сьогодні росіяни вкладають сили та кошти. Звичайно ж, їх "відновлюють" не для місцевих, а для "понаїхавших", яких вже нікуди впихати у містах, окупованих з 2014 року. Російську орду десь треба розселяти, але найближчими роками у містах "трикутника" не планується будівництво нового житла - Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне у прольоті. А значить, активно "віджиматимуть" уцілілі будинки та квартири.

Як заявляє влада т.зв. "ЛНР", до 1 січня 2028 року у "республіці" діятиме "перехідний період", протягом якого можна зафіксувати своє право на власність у Росреєстрі. Але вже зараз спостерігається ажіотаж: люди намагаються якнайшвидше отримати російські документи, які б підтверджували право власності на квартиру. Ті, хто киває на дату, озвучену Кремлем, і не бажає штовхатися у чергах, ризикують залишитися без квартир. Саме зараз, на стадії реєстрації права власності у Росреєстрі багато хто дізнається, що вони вже не є власниками квартир. А що буде за кілька років?

Квартири, в яких живуть родичі-пенсіонери, краще не залишати без нагляду. Якщо вийде, краще прописати там когось з членів сім'ї. Так з'явиться бодай маленька надія, що квартиру не "прихватизують" після смерті власника-пенсіонера. Любителям помандрувати також варто замислитися, перш ніж вирушити на відпочинок. Може статися, що поки ви десь релаксируєте - сусід "стукне", влада підметушиться, і ви повернетеся до міста вже не власником затишної квартири у центрі, а бомжем...

Читайте також: "Не розслаблятися!": Які штрафи "світять" дачникам у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте також: "Зона відчуження": як мешканці окупованої Луганщини відреагували на встановлення "особливої ​​зони" на кордоні "ЛНР" з РФ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк