22.06.2024, 17:48

"Не розслаблятися!": Які штрафи "світять" дачникам у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

"Не расслабляться!": Какие штрафы "светят" дачникам в Лисичанске, Северодонецке и Рубежном

Міста "трикутника" на Луганщині було окуповано два роки тому. У травні 2022 року "руський мир" прийшов у Рубіжне, у червні - до Сєвєродонецька, на початку липня - до Лисичанська. З того часу розмірене життя місцевих жителів, що залишилися в окупації, перетворилося на справжнє пекло. Холодні зими у напівзруйнованих будинках, голод, відсутність засобів для існування. Великою підмогою в такій ситуації стали дачі - там і перезимувати можна в теплі, у сезон можна прогодуватися зі свого городика, та й запаси зробити. Проте для щасливих власників дач приготували "сюрприз"...

Окупаційна адміністрація Лисичанська оприлюднила інформацію, яка стосується власників або орендарів дач. Інформація підготовлена юристами т.зв. "ЛНР" й знайомить жителів "трикутника" з правилами поведінки на дачах та з покараннями за їх невиконання, встановленими в РФ. Час Пік розповість, за що ризикують бути покараними дачники та які штрафи їм "світять".

Що потрібно знати дачникам, щоб уникнути санкцій у 2024 році

Розпочався дачний сезон. Раніше багато жителів Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного вирушали на дачі, щоб подихати свіжим повітрям, відпочити родиною чи з друзями, посмажити шашлики тощо. Сьогодні про відпочинок навіть не згадують, люди намагаються хоч щось виростити, щоби зробити запаси на зиму. В умовах коли вода – розкіш, а земля всипана вибухонебезпечними предметами, зробити це непросто, але багато хто йде на це, щоб прогодуватися. А щоб люди сильно "не розслаблялися", окупанти нагадали їм правила поведінки на дачах та пригрозили серйозними штрафами за їхнє невиконання.

У РФ дачників можуть оштрафувати за:

  • шум,
  • бур'яни,
  • наркомісткі рослини,
  • сміття,
  • порушення протипожежної безпеки,
  • пошкодження чужого майна під час пожеж.

Дотримуйся тиші!

У квітні 2024 р. гауляйтер т.зв. "ЛНР" підписав "закон" про забезпечення тиші та спокою громадян на території "республіки". Ці правила поширюються як на міську забудову, так й на дачі.

Забороняється порушувати тишу:

  • у будні ─ з 23:00 до 7:00,
  • у вихідні та святкові дні ─ з 7:00 до 10:00 та з 21:00 до 23:00.

Порушення громадянами вимог "закону" тягне за собою адміністративну відповідальність - штраф у розмірі від 500 до 1 тис. рублів, за повторне порушення - від 1 тис. до 2 тис. рублів.

Геть бур'яни!

Власників зарослих ділянок можуть оштрафувати. Якщо бур'яни вимахали вище забору, можна влетіти на 300-500 рублів, якщо на ділянці розплодився борщівник, можуть оштрафувати на суму від 2 тис. до 5 тис. рублів. Власникам дач навіть можуть вліпити штраф за зарості таких рослин, як м'ята польова, кульбаба лікарська та соняшник смітний.

Штраф за в'юнок, лотос та кактус

На дачних ділянках заборонено вирощувати рослини, які містять наркотичні чи психотропні речовини. Навіть за рослини, що самовисіялися, можна отримати штраф від 3 тис. до 5 тис. руб. або адміністративний арешт терміном до 15 діб.

За їх розведення у великому розмірі - штраф до 300 тис. руб., або обов'язкові роботи до 480 годин, або позбавлення волі до 2-х років. В особливо великому розмірі - позбавлення волі до восьми років.

До таких рослин, наприклад, відносяться іпомея триколірна (в'юнок), кактус, що містить мескалін, кокаїновий кущ, коноплі, мак снодійний, шавлія провісників, блакитний лотос тощо.

Не смітити! Накладно для кишені!

Дачна ділянка повинна бути у чистоті. За зібране у купи або розкидане навколо ділянки сміття можуть оштрафувати на суму від 2 тис. до 3 тис. рублів. За повторне порушення - від 3 тис. до 5 тис. рублів. До речі, закопувати в землю сміття на ділянці також заборонено, необхідно його зібрати та утилізувати.

Гори, гори ясно!

За порушення протипожежної безпеки власникам та орендарям дач загрожує штраф у розмірі від 5 тис. до 15 тис. рублів. В умовах особливого протипожежного режиму ─ до 20 тис. рублів.

Наприклад, розводити багаття можна на відстані не ближче:

  • 50 м від будівлі,
  • 30 м від листяних дерев,
  • 100 м від хвойних дерев.

Крім того, для спалювання сміття потрібно спеціально підготовлене місце, розчищене в радіусі 10 м від сухостійних дерев та сухої трави. При цьому спалювати сміття заборонено, зокрема, під час особливого протипожежного режиму, під кронами дерев хвойних порід, при сильному вітрі.

Тримай відповідь!

Якщо дачник все ж таки став винуватцем пожежі, яка знищила чуже майно, йому доведеться відшкодувати збитки та заплатити штраф у розмірі від 40 тис. до 50 тис. рублів. Це у тому випадку, якщо обійшлося без тяжких наслідків.

"Дачний трикутник"

Багато хто запитає: "Причому тут міста трикутника?" Російські окупанти вважають захоплені Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне - російською територією, а отже жителі цих міст зобов'язані виконувати правила та закони, видані у РФ. Це прав та свобод сьогодні у лисичан, сєвєродончан та рубіжан немає, а обов'язків - хоч греблю гати...

Звичайно, важко собі навіть уявити, наприклад, пенсіонерок з Лисичанська, які голосно слухаючи музику куролісять на дачах допізна. Або пенсіонерів з Сєвєродонецька, які потай вирощують плантації кактусу, що містить мескалін...

Також незрозуміло, як спеціально призначена комісія перевірятиме чистоту та засміченість бур'янами дачних ділянок. Багато будиночків зруйновані обстрілами, ділянки закинуті й захаращені, трава до пояса... Але ж не дарма окупаційна влада доносить до людей інформацію щодо правил та покарання. За два роки життя в окупації жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного переконалися, що в "руському мирі" можливі будь-які безлад та свавілля. А якщо з'явився спосіб нажитися, можна навіть не сумніватися, що окупанти ним скористаються під приводом "дотримання законів РФ"...

Нагадаємо, наприкінці травня губернатор Ростовської області видав указ про встановлення 5-кілометрової окремої зони на адміністративному кордоні з т.зв. "ЛНР" та "ДНР". Як місцеві жителі відреагували на встановлення "особливої зони" на кордоні з РФ, читайте у нашому матеріалі. А для українців, які перебувають за кордоном, з'явилися гарні новини: про що йдеться, дізнайтеся у нашому матеріалі.

Читайте також: "Вікно допомоги": де переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного цілодобово можуть знайти корисну для ВПО інформацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк