21.06.2024, 18:09

"Вікно допомоги": де переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного цілодобово можуть знайти корисну для ВПО інформацію

"Окно помощи": где переселенцы из Лисичанска, Северодонецка и Рубежного круглосуточно могут найти полезную для ВПЛ информацию

Повномасштабна війна, яку розв'язала РФ проти України, триває вже понад два роки. Весь цей час російська армія безжально стирає з лиця землі українські міста та села у прифронтових регіонах, а отже, потік внутрішньо переміщених осіб не вичерпується. Люди, які стають переселенцями, на відміну від тих, хто вже кілька років має статус ВПО, стикаються з лякаючою невідомістю та низкою потреб та питань, вирішити які самостійно дуже складно. Саме для таких людей, які опинилися у складній ситуації через війну, створено новий онлайн-сервіс.

В Україні з'явився новий онлайн-сервіс для внутрішніх переселенців – "Єдине вікно: помічник ВПО". Як зазначає Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, створення нового сервісу – це ініціатива Донецького обласного центру зайнятості. Час Пік розповість, з якими проблемами переселенці можуть звертатися до чат-бота та відповіді на які питання допоможуть знайти фахівці служби зайнятості.

Переселенці, яких війна змушує раптово втекти з рідного дому, у перші ж години потребують психологічної та гуманітарної допомоги. Потім виникають питання про житло, навчання, роботу, засоби для існування. Людям, що залишилися буквально з однією валізою, треба десь спати, щось їсти, а якщо в сім'ї переселенців є діти та чотирилапі члени родини, то з'являються нові проблеми.

Звичайно ж, людей не кидають напризволяще, допомагають і держава, і волонтери, і різні благодійні організації, проте люди не знають, куди можна звернутися за допомогою. Саме для цього і створено новий онлайн-сервіс для переселенців – "Єдине вікно: помічник ВПО".

Переселенці цілодобово можуть отримувати потрібну інформацію у розділах:

  • тимчасове житло, гуманітарна та психологічна допомога;
  • пошук роботи, вакансії, можливості навчання, грантові програми;
  • соціальні послуги, медичне обслуговування;
  • пенсійне забезпечення;
  • телефони гарячих ліній установ, що надають підтримку ВПО;
  • контакти гуманітарних, благодійних, волонтерських організацій, до яких можна звернутися за допомогою.

У кожному розділі ВПО можуть знайти велику кількість різної інформації з питання, що цікавить. Наприклад, завдяки чат-боту переселенці можуть оперативно знайти інформацію щодо статусу ВПО (хто і куди може звертатися, які документи необхідні), допомоги для ВПО (гуманітарні хаби, виплати на проживання), щодо працевлаштування (актуальні вакансії, програми підтримки роботодавців, послуги з профорієнтації, послуги служби зайнятості) тощо.

Чат-бот має зручний інтерфейс та доступний за ]]>посиланням]]>.

ВПО з міст "трикутника"

Що до вимушених переселенців з міст т.зв. "трикутника" на Луганщині, то вони за два роки вже, як кажуть, "пройшли вогонь, воду та мідні труби". Багато хто вже настільки підкований у цій темі, що сам може консультувати переселенців, які щойно опинилися на початку довгого шляху. Проте навіть для тих, хто має статус ВПО вже не один рік, новий онлайн-сервіс буде добрим помічником, оскільки великий обсяг інформації зібрано в одному місці та згруповано за темами.

Нагадаємо, переселенці з "трикутника" можуть стати учасниками проєкту, що дозволяє придбати житло на доступних умовах. Також Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який у разі прийняття дасть право переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримати житловий сертифікат на придбання нового житла замість нерухомості, що залишилася на окупованій території. Оскільки в разі ухвалення закону все майно на ТОТ та у зоні активних бойових дій буде прирівняно до зруйнованого.

Для українців, які перебувають за кордоном, також з'явилися гарні новини: про що йдеться, дізнайтесь у нашому матеріалі.

Нагадаємо, наприкінці травня губернатор Ростовської області видав указ про встановлення 5-кілометрової окремої зони на адміністративному кордоні з т.зв. "ЛНР" та "ДНР". Як місцеві жителі відреагували на встановлення "особливої ​​зони" на кордоні з РФ, читайте у нашому матеріалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк