08.06.2024, 12:12

Новий законопроєкт "про справедливість": ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть отримати сертифікат на нове житло?

Новый законопроект "о справедливости": ВПЛ из Лисичанска, Северодонецка, Рубежного смогут получить сертификат на новое жилье?

Сьогодні ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного на Луганщині, а також переселенці з Маріуполя, Бахмута, Соледара, Авдіївки на Донеччині, на відміну від мешканців деокупованих територій Київської, Харківської, Херсонської областей, не можуть реально отримати компенсації за зруйноване житло. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який у разі прийняття дасть право ВПО з зони активних бойових дій або тимчасово окупованих регіонів отримати житловий сертифікат на придбання нового житла замість зруйнованого.

Верховна Рада на засіданні 4 червня ухвалила у першому читанні законопроєкт]]> №11161]]>, який спрощує отримання житлового сертифікату переселенцями, майно та нерухомість яких залишилися на ТОТ та у зоні активних бойових дій. Наразі ця категорія ВПО фактично не може отримати цей сертифікат. Народні депутати хочуть виправити цю несправедливість, повідомляє Час Пік.

Суть нового законопроєкту

Як зазначив один з ініціаторів нового законопроєкту народний депутат, співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов, цей законопроєкт – про відновлення справедливості, а його ухвалення спрямоване на підтримку соціально-економічного стану ВПО та покращення їх умов життя.

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, саме нерухоме майно є важливим фактором інтеграції ВПО у нових громадах, оскільки власне житло забезпечує відносну стабільність та знімає фінансове навантаження на переселенців. На думку авторів законопроєкту, відсутність власного житла підштовхує людей до міграції у пошуках "найкращої долі" за кордоном, що, у свою чергу, погіршує соціально-економічний стан України.

Ініціатори нового законопроєкту пропонують:

  • все майно на ТОТ та у зоні активних бойових дій прирівняти до зруйнованого;
  • скасувати необхідність надання фотофіксації пошкоджень та фізичного огляду об'єкта;
  • після отримання компенсації об'єкт нерухомості переходить у власність держави.

У разі ухвалення законопроєкту, переселенці з зони активних бойових дій або регіонів, які тимчасово перебувають в окупації, зможуть отримати житловий сертифікат на придбання нового житла, не чекаючи деокупації ТОТ. Це допоможе послабити міграцію людей з країни, а також сприятиме поверненню ВПО з-за кордону.

Житловий сертифікат: як його отримати

Верховна Рада 23 лютого 2023 р. ухвалила в цілому законопроєкт ]]>№7198]]> про створення механізму компенсації за житло, зруйноване чи пошкоджене під час війни (з 24 лютого 2022 року). За житлові сертифікати можна придбати житло у будь-якому регіоні України. Це можуть бути приватні будинки чи квартири, вторинний ринок чи інвестиція у нерухомість. За один сертифікат можна придбати лише один об'єкт нерухомості.

Пріоритет у розгляді заяви на отримання житлового сертифікату мають:

  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок бойових дій, мобілізовані, сім'ї загиблих військових;
  • багатодітні сім'ї;
  • люди з інвалідністю І та ІІ груп.

Зараз претендувати на отримання житлового сертифікату можуть лише мешканці деокупованих територій.

Для отримання житлового сертифіката необхідно:

  • подати інформаційне повідомлення про знищене майно у додатку або через ]]>портал "Дія"]]> або особисто через ЦНАП чи нотаріуса;
  • подати заяву на отримання житлового сертифіката через додаток "Дія";
  • дочекатися сповіщення про те, що рішення про видачу житлового сертифікату ухвалено.

Нагадаємо, спеціально створена комісія органу місцевого самоврядування має підтвердити, що майно було зруйноване після 24 лютого 2022 р. внаслідок бойових дій. Також комісія розраховує суму компенсації та формує житловий сертифікат. Розмір компенсації розраховується за спеціальною формулою, зафіксованою у постанові Кабміну ]]>№600]]>.

Сертифікат отримано: що далі

Коли отримано житловий сертифікат, можна обирати житло на території України. Важливо знати, що перші 5 років таке житло не може бути відчуженим.

Вибравши квартиру або приватну оселю, потрібно через додаток "Дія" подати заявку на бронювання коштів на покупку нового житла. Важливо знати, що на укладання угоди купівлі-продажу відводиться 30 днів. Якщо відведений термін вийшов – доведеться у "Дії" повторно подавати заяву на бронювання коштів.

Перед укладанням угоди купівлі-продажу через нотаріуса чи ЦНАП слід припинити право власності на зруйнований об'єкт нерухомості. Для цього знадобляться такі документи:

  • заява;
  • документ, що засвідчує право власності;
  • технічний звіт про повне знищення майна, що видається комісією органу місцевого самоврядування.

Список нотаріусів, які можуть оформлювати такі угоди, можна знайти за ]]>посиланням]]>. Важливо знати, що у разі припинення права власності на знищений приватний будинок земельна ділянка залишається у власності.

Хто зацікавлений в ухваленні нового закону

На думку авторів законодавчої ініціативи, новий закон дуже важливий як для держави, так і для ВПО. Для України важливо, що люди залишатимуться в країні, а ті, хто виїхав, повернуться з-за кордону. А для самих переселенців важливо, що вони будь-якої миті можуть отримати сертифікат й вирішити свої житлові проблеми, не чекаючи на деокупацію регіону, де вони жили до війни.

Наприклад, після ухвалення закону ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які вже два роки чекають на звільнення рідних міст та змушені блукати по орендованих квартирах, зможуть подати заявку на отримання сертифікату. Те саме зможуть зробити переселенці з Авдіївки, Бахмута, Соледара, Маріуполя...

В них не вимагатимуть матеріали фото- та відеофіксації, що підтверджують знищення чи пошкодження майна. Також не вимагатимуть технічний звіт, що видається комісією органу місцевого самоврядування, оскільки фізичного огляду нерухомості проводитися не буде - все майно на ТОТ та в зоні активних бойових дій буде прирівняне до зруйнованого. Чи потрібний цей закон? Безперечно! І, на думку багатьох переселенців, такий закон треба було ухвалити набагато раніше.

Коли закон набуде чинності, поки що не відомо. 4 червня законопроєкт було прийнято за основу у першому читанні з продовженням терміну підготовки. Наразі документ готується на друге читання. Про це йдеться у ]]>картці ]]>законопроєкту на сайті Верховної Ради. Відповідно до положення про порядок роботи у Верховній Раді України з проєктами законів законопроєкти розглядаються парламентом за процедурою трьох читань, але на практиці все обмежується двома читаннями. Співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов з трибуни парламенту закликав Раду підтримати законопроєкт про компенсацію для ВПО за знищене на окупованих територіях житло. З нетерпінням чекають на прийняття такого закону й ВПО.

Нагадаємо, також ВПО можуть вирішити житлове питання, взявши житло в іпотеку, оскільки переселенці мають право на пільговий кредит.

Читайте також: "Ефект приманки": Як у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному окупанти збираються вирішувати проблему нестачі вчителів та лікарів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк