14.06.2024, 06:40

"Зона відчуження": як мешканці окупованої Луганщини відреагували на встановлення "особливої ​​зони" на кордоні "ЛНР" з РФ

"Зона отчуждения": как жители оккупированной Луганщины отреагировали на установление "особой зоны" на границе "ЛНР" с РФ

Після окупації Луганщини "визволителі" обіцяли місцевим жителям, що після "приєднання до РФ" вони стануть однією великою єдиною країною. Роздаючи російські паспорти на захопленій території, окупанти обіцяли, що "нові росіяни" матимуть ті ж права, що й росіяни. По факту - у паспортах стоїть не російська прописка, а реєстрація у неіснуючій "республіці", на кордоні з "ЛНР" встановили "особливу зону", а "нових росіян" вважають чужими на території "великою та могутньої".

Наприкінці травня влада РФ встановила "особливу зону" на адміністративному кордоні з т.зв. "ЛНР". У чому суть цього рішення та як сприйняли його "нові росіяни" з окупованих регіонів Луганщини, розповість Час Пік.

"Зона відчуження"

Наприкінці травня губернатор Ростовської області видав указ про встановлення 5-кілометрової особливої зони на адміністративному кордоні з т.зв. "ЛНР" та "ДНР".

Що має на увазі особливий правовий режим:

  • перебувати та пересуватися в особливій зоні можна лише маючи документи, що засвідчують особу;
  • у 100-метровій зоні заборонено перебувати без спеціального дозволу від Прикордонного управління ФСБ РФ по області. Повідомити спецслужби необхідно не менш як за 12 годин.

Своє рішення Голубєв пояснив тим, що такі заходи допоможуть захиститись від проникнення на територію регіону терористів та екстремістів, від незаконного переміщення зброї та боєприпасів. До речі, у пунктах пропуску та місцях перетину кордону до цього указу проводилася ретельна перевірка документів та огляд транспортних засобів. Зовсім не схоже на поїздку територією "єдиної країни", тобто окупаційна влада порушила "красиві" обіцянки, які давали під час т.зв. референдуму восени 2022 року.

"Протягом восьми років, росіяни не наважалися визнати утворену у 2014 році так звану "ЛНР"  власною територією.

А коли, на їхнє переконання, визнали – пообіцяли по закінченні псевдореферендуму восени 2022 року скасувати перевірки жителів окупованої Луганщини на кордоні з РФ.

Але відтоді нічого не змінювалося. Більш того, подекуди фільтраційні заходи ставали ще тривалішими.

Пообіцяли після закінчення псевдореферендуму скасувати перевірки мешканців окупованої Луганщини на кордоні з РФ. За два роки росіяни посилили кордони із окупованими територіями Луганщини та Донеччини двічі. Два рази вказавши, що твердження "один народ" – лише примхи пропаганди. Люди їм не потрібні", - ]]>написав ]]>глава Луганської ОВА Артем Лисогор у Telegram.

Коли у мережі здійнялася хвиля обурення через встановлення "особливої ​​зони", людей поспішили заспокоїти, зробивши додаткові роз'яснення. Людям пообіцяли, що особливий правовий режим на кордоні змін у роботі пунктів пропуску для громадян не спричинить.

Заборона на перебування у 5-кілометровій особливій зоні на адмінкордоні з т.зв. "ЛНР" та "ДНР" не поширюється на:

  • працівників державних та муніципальних установ, які виконують службові обов'язки;
  • осіб, які здійснюють в'їзд (прохід) на територію РФ з територій "ЛНР" та "ДНР" у пунктах пропуску та місцях перетину кордонів.

Росіяни змилостивилися й дозволили не оформляти спеціальний дозвіл власникам земельних ділянок та приміщень, що знаходяться у стометровій смузі місцевості, розташованої в межах особливої ​​зони. Людям дозволили перебувати на цих ділянках без жодних обмежень. Як "шляхетно" з боку окупантів, не змушувати людей вимолювати дозвіл жити у своїх будинках.

Однак, якщо раптом комусь заманеться відвідати батьків або родичів, приїхати до друзів або як гість відвідати якусь урочистість, вони мають отримати спеціальний дозвіл у Прикордонному управлінні ФСБ РФ по Ростовській області. Прямо повіяло запахом "свободи"...

Чужі серед "своїх"

Серед людей, які залишилися в окупації, є ще тверезо мислячі люди, які розуміють, що отримавши паспорти РФ, вони так і не стали "справжніми росіянами", а "ЛНР" - це ніяка не Росія, а просто окупована територія. І кремлівська влада кожним своїм новим рішенням лише зміцнює це усвідомлення.

"Ми чужі в Росії", "Це зона виходить на території ЛНР? Тобто ми не можемо вільно на своїй території перебувати?", "Це виходить мешканці ДНР та ЛНР для нього терористи?", "Зона відчуження. Для всіх ми чужі", "Все так і залишилося - тут ЛНР, а там РФ", "В Україні ми чужі, у Росії ми не зовсім свої", "Звільнення...", "А у Росії між областями та містами теж пункти пропуску є?", - так мешканці окупованої Луганщини коментують у мережі появу "особливої ​​зони" на кордоні з РФ.

Щодня з Кремля звучать "красиві" обіцянки для мешканців окупованих територій, російські пропагандисти та волонтери влаштовують барвисті "свята" у захоплених містах, знімаються "життєствердні" сюжети... При цьому "звільнені та ощасливлені" люди живуть, як у зоні абсолютно безправні та беззахисні в "руському мирі". І це стосується не лише окупованих регіонів, на території РФ вони теж – чужі...

Нагадаємо, для українців, які перебувають за кордоном, з'явилися гарні новини: про що йдеться, читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: Житло в іпотеку – вихід? ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного мають право на пільговий кредит

Читайте також: Новий законопроєкт "про справедливість": ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть отримати сертифікат на нове житло?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк