19.07.2024, 07:06

Компенсація за знищене житло: Хто з ВПО Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримає гроші в першу чергу?

Компенсация за уничтоженное жилье

В Україні продовжує зростати кількість внутрішньо переміщених осіб через війну, яку розв'язала Росія. Потік переселенців у безпечніші регіони України не вичерпується, а це означає, що українцям з числа ВПО треба десь жити, оскільки їхнє житло залишилося на окупованій території. Більше того, багато хто залишився власниками нерухомості в Україні лише за документами, а фактично їхнє житло зруйноване обстрілами. Законом передбачено виплату компенсації за зруйноване через війну житло. Тепер визначилися з пріоритетністю серед ВПО для отримання компенсації за втрачене житло.

В Україні продовжує зростати кількість переселенців, які потребують житла. Юристи нагадують, що компенсацію можна отримати за знищений об'єкт житлової нерухомості, який вже неможливо чи економічно недоцільно ремонтувати, а також пошкоджені об'єкти, які можуть бути відновлені. Через велику кількість переселенців, які потребують отримання компенсації, в Україні планують законодавчо закріпити пріоритетність серед ВПО для отримання компенсації за втрачене житло. Час Пік розповість, хто в першу чергу зможе розраховувати на такі виплати.

Верховна Рада України 17 липня ухвалила у першому читанні законопроєкт ]]>№11028]]> "Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетного права деяких категорій внутрішньо переміщених осіб на отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна". Документ прийнято за основу з доопрацюванням положень та зі скороченням терміну підготовки до другого читання. Як ]]>повідомив ]]>народний депутат від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, "за" законопроєкт проголосувало 290 депутатів.

Пріоритетне право на отримання компенсації

Законопроєктом передбачається, що пріоритетне право на компенсацію за знищені об'єкти нерухомості матимуть внутрішньо переміщені особи, які:

  • досягли пенсійного віку;
  • утримують дитину віком до 6 років;
  • утримують двох неповнолітніх дітей;
  • утримують дитину з інвалідністю;
  • виховують без одного з подружжя дитину віком до 14 років;
  • є особами з інвалідністю ІІІ групи.

Законопроєкт ще буде доопрацьований правками до другого читання, але перелічені категорії ВПО навряд чи приберуть з остаточної редакції.

Компенсація за знищене житло

Компенсацію можна отримати за:

  • квартиру;
  • будинок садибного типу, садовий або дачний будинок;
  • об'єкт, що тільки будувався та вже мав несучі конструкції.

Умови отримання компенсації:

  • об'єкт житлової нерухомості має бути розташований на території України, яка на момент повномасштабного вторгнення РФ (24 лютого 2022 р.) не була тимчасово окупованою;
  • знищення чи пошкодження об'єкту житлової нерухомості сталося внаслідок війни (починаючи з 24 лютого 2022 р.).

Отримати компенсацію можуть громадяни України, які є:

власниками пошкодженої або знищеної житлової нерухомості;

замовниками будівництва;

особами, які здійснили його фінансування;

членами житлових кооперативів, які викупили нерухомість, але ще не оформили право власності на неї та їхніми спадкоємцями.

Розмір компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна розраховується за встановленою законодавством формулою, що окремо виведена для будинків та окремо для квартир.

При розрахунку, зокрема, беруться до уваги:

  • показник вартості 1 кв. метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні;
  • регіональний коефіцієнт;
  • кількість кімнат;
  • рік забудови;
  • площа об'єкта нерухомості тощо.

Відповідно до постанови уряду ]]>№39 ]]>від 16 січня 2024 року, встановлюється обмеження площі знищеного житла, на яке виділяється компенсація, а саме:

  • не більше 150 кв. м для квартири;
  • не більше 200 кв. м для будинку садибного типу, садового чи дачного будинку.

Не всі переселенці мають можливість самотужки розпочати життя з нуля на новому місці, особливо вразливі категорії осіб з числа ВПО. Для багатьох виплата компенсації за зруйноване житло без перебільшення стане порятунком. Серед таких переселенців багато сімей з дітьми та осіб пенсійного віку, які два роки тому залишили свої домівки на Луганщині. У багатьох на окупованій території залишилися вцілілі квартири та будинки.

Сьогодні окупанти активно ведуть "віджим" такого житла, вигадуючи нові незаконні схеми та приховані махінації з нерухомістю. Тим часом власники нерухомості в Україні отримують з "податковї" повідомлення про сплату обов'язкового податку на нерухоме майно. Що робити власникам нерухомого майна, якщо воно перебуває на територіях, де тривають бойові дії, або на ТОТ, читайте у нашому матеріалі.

Нагадаємо, неповнолітні українці з числа ВПО можуть отримати статус "дитина війни", яка дає право на певні пільги та допомогу. Які пільги передбачені для дітей цієї категорії, дізнайтесь у нашому матеріалі.

Біженцям з України також варто знати, що у вересні 2024 року пройде перший автоматичний обмін фінансовою інформацією між Україною та більш ніж 100 країнами світу, включаючи всі європейські. Запровадження загального стандарту звітності CRS відкриває для ДПС нові можливості для контролю фінансових потоків українців за кордоном, а також може завдати чимало клопоту українським біженцям, які отримують допомогу в європейських країнах, маючи при цьому прибутки в Україні. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк