30.06.2024, 06:33

Квартири вже нема, а податок платити? Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного з обов'язковим податком на нерухомість

Квартиры уже нет, а налог платить? Что делать жителям Лисичанска, Северодонецка и Рубежного с обязательным налогом на недвижимость

Власники нерухомості в Україні отримують з "податкової" повідомлення про сплату обов'язкового платежу - податку на нерухоме майно. Який розмір платежу, в який термін його потрібно заплатити, й що робити власникам нерухомого майна, якщо воно знаходиться на територіях, де тривають бойові дії, або на ТОТ, розповість Час Пік.

Повідомлення про сплату податку разом з докладним розрахунком суми та платіжні реквізити надаються платнику податків до 1 липня. Доставка податкового повідомлення відбувається у різний спосіб:

  • платник податків може отримати рекомендований лист із повідомленням;
  • документ можуть особисто вручити платнику податків;
  • в електронному кабінеті платника податків (стосується тих, хто пройшов електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті).

Хто має сплатити

Власники "комерційної" нерухомості, а також житлового нерухомого майна, чия нерухомість за площею перевищує допустимі законом норми, мають оплатити "зайві квадрати". Це особи, у володінні яких:

  • квартира (одна чи кілька), площею понад 60 кв.м;
  • будинок (один або кілька), площею понад 120 кв.м;
  • квартира та будинок площею понад 180 кв.м;
  • нежитлові приміщення.

Оскільки податок на майно відноситься до місцевих податків, органи місцевої влади мають право збільшувати межу порога житлової нерухомості, за яку потрібно буде сплатити.

Розмір податку

Ставки податку для об'єктів нерухомості, що перебувають у власності особи (фізичної чи юридичної), встановлюються за рішенням місцевої ради у розмірі не вище 1,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, прийнятої на 1 січня звітного року, за 1 кв.м.

У 2024 р. податок нараховується за звітний 2023 р., отже, його сума визначається виходячи з розміру "мінімалки", встановленої на 1 січня 2023 року (6 700 грн). Таким чином, максимальна ставка за 1 кв.м не може бути вищою за 100,5 грн.

Терміни оплати

Податок за "зайві квадрати" українці мають сплатити за 60 днів з дня отримання документа з "податкової".

Ситуація з ВПО

А як же бути зі сплатою податку на нерухомість вимушеним переселенцям? Наприклад, мешканцям міст "трикутника" на Луганщині, які у 2022 році залишили свої будинки та квартири. Більше того, багато хто фактично вже не має ані будинків, ані квартир, оскільки вони були зруйновані під час обстрілів та боїв.

Важливо знати, що податок за об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості мають право не сплачувати громадяни:

  • які проживають на територіях, де тривають бойові дії;
  • мають нерухомість на ТОТ.

Важливо! Починаючи з 1 січня 2023 р. податок НЕ нараховується та НЕ сплачується за об'єкти нерухомості, що знаходяться на ТОТ та територіях, де ведуться активні бойові дії (]]>Перелік]]>).

Отже, мешканці Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного не повинні сплачувати податок за "зайві квадрати", навіть якщо якимось дивом хтось з них отримає в електронному кабінеті платника податків відповідне повідомлення.

Нагадаємо, в Україні продовжує діяти програма "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб". Переселенці з міст "трикутника" на Луганщині можуть стати учасниками проєкту, що дає їм змогу придбати житло на доступних умовах - ВПО з Лисичанська, Рубіжного та Сєвєродонецька мають право на пільговий кредит.

Варто зазначити, що сьогодні лисичани, сєвєродончани та рубіжани не можуть реально отримати компенсації за зруйноване житло. Хтось не може довести, що житло знищено, а в когось воно вціліло, але зайняте окупантами. Саме тому в Україні розглядається нова законодавча ініціатива, яка стосується переселенців із зони активних бойових дій та ТОТ. У разі ухвалення нового закону жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного зможуть отримати житловий сертифікат на придбання нового житла, не чекаючи на деокупацію міст - вся нерухомість, що залишилася на окупованій території, буде прирівняна до зруйнованої.

На окупованій Луганщині сьогодні "віджим" нерухомості набирає обертів. Окупаційна влада проводить приховані махінації з нерухомістю, вигадуючи все нові схеми "віджиму" квартир та будинків. При цьому квартир позбавляються не тільки переселенці, що залишили місто, а й місцеві, що залишилися в окупації. Тільки ось багато хто про це дізнається пізно, коли "за законом" вже не є власниками свого житла...

Читайте також:

Новий законопроєкт "про справедливість": ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть отримати сертифікат на нове житло?

Приховані махінації з нерухомістю: про що навіть не здогадуються жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк