10.07.2024, 19:29

"Точка неповернення": Чи готові ВПО з Лисичанська, Сєверодонецька та Рубіжного відмовитися від своїх вцілілих квартир та отримати компенсацію

"Точка невозврата": Готовы ли ВПЛ из Лисичанска, Северодонецка и Рубежного отказаться от своих уцелевших квартир и получить компенсацию

Сьогодні багато ВПО з Луганщини, у тому числі й жителі "трикутника", опинилися в патовій ситуації, коли, будучи законними власниками житлового нерухомого майна, вони не можуть їм розпоряджатися. Ті переселенці чия нерухомість, що залишилася на ВОТ, постраждала, можуть внести відомості до Реєстру пошкодженого і знищеного майна та чекати компенсації. А ось тим, у кого житло залишилося неушкодженим, поки нема на що навіть сподіватися. Маючи в Україні нерухомість, вони змушені блукати по орендованих квартирах, які часто обходяться досить дорого. При цьому, у них немає жодної надії на отримання житлового сертифікату на придбання нового житла, який би допоміг вирішити одну з головних проблем ВПО. Проте, схоже, уряд має намір впритул взятися за вирішення цього питання.

Час Пік вже писав про те, що Верховна Рада на засіданні 4 червня ухвалила у першому читанні з продовженням терміну підготовки законопроєкт ]]>№11161]]>, який спрощує отримання житлового сертифікату переселенцями, майно та нерухомість яких залишилися на ТОТ та у зоні активних бойових дій. Наразі документ готується на друге читання. Після ухвалення закону ВПО з Луганщини, у т.ч. переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного зможуть подати заявку на отримання житлового сертифікату незалежно від того, знищені їхні квартири та будинки чи ні.

Ініціатори нового законопроєкту пропонують усе майно на ТОТ та у зоні активних бойових дій прирівняти до зруйнованого. Після отримання компенсації об'єкт нерухомості, що залишився на ТОТ, переходить у власність держави, але в цьому випадку переселенці вже зможуть вирішити свої житлові проблеми.

Чи буде ухвалено новий закон та коли він набуде чинності, поки що не відомо. Але обласні військові адміністрації вже офіційно запровадили збір інформації щодо вцілілого житла, власники якого готові відмовитись від нього в обмін на отримання компенсації.

Опитування для мешканців Луганщини

Луганською обласною військовою адміністрацією офіційно запроваджується збір інформації щодо вцілілого житла на Луганщині, власники якого бажають отримати компенсацію при юридично оформленій відмові від права власності на нього на користь держави Україна у разі потенційної появи такої можливості та наявності необхідних фінансових ресурсів.

"Якщо ваше житло на Луганщині залишилося неушкодженим, ви є його власником, готові відмовитися від нього на користь держави Україна та отримати за це компенсацію, заповніть, будь ласка, анкету та натисніть "НАДІСЛАТИ", - йдеться у повідомленні ЛОВА.

При цьому наголошується, що можна подати інформацію як про житло, яке знаходиться на території області, окупованої після повномасштабного вторгнення РФ, так і про житло, що знаходиться на території області, окупованої до 24.02.2022 року.

Анкету можна заповнити ]]>тут]]>. Важливо! Це ]]>опитування]]> стосується саме неушкодженого житла.

Інформацію про пошкоджене та/або знищене житло можна подати до Реєстру пошкодженого та знищеного майна через Єдиний портал державних послуг "Дія" або з використанням мобільного додатка "Дія", а також особисто через ЦНАП чи нотаріуса.

Тепер жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного та інших окупованих міст та сіл Луганщини доведеться вирішити, чи готові вони відмовитися від своїх вцілілих квартир та будинків, у разі якщо у держави з'явиться можливість виплатити їм компенсацію. Якщо таке рішення буде ухвалено, для багатьох це стане "точкою неповернення"...

"Житлове свавілля"

В даний час на окупованій Луганщині, зокрема, у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному "віджим" житла набирає обертів. Окупаційна влада провертає шахрайські схеми з чужою нерухомістю. Окрім переселенців, у яких однозначно "віджимають" квартири та будинки, бомжами можуть стати навіть ті, хто залишився в окупації. Щодня "влада" виявляє нове "безхазяйне" житло, при цьому до "чорного списку" потрапляють навіть квартири, в яких власники живуть з першого дня окупації. Якщо на квартиру хтось "накинув оком", відвоювати її вже буде складно.

"Значну частину інформації про житло, яке можна "віджати", загарбникам повідомляють сусіди або інші "доброзичливці", бо чекають, що дістанеться й їм. Або безпосередньо росіяни вирішили обрати таку домівку для проживання, тому швидко запускають процедуру.

Включаючи нерухомість до переліку об’єктів, що підлягають так званій "націоналізації", окупаційна влада не завжди перевіряє, чи оновлені дані у відповідному реєстрі нерухомості, чи наявні борги за комунальні послуги", - повідомили у ЛОВА.

Сьогодні окупаційна влада намагається заманити українців на ТОТ під приводом необхідності підтвердити права на нерухомість. У Мінреінтеграції вкотре нагадали, що контакти з окупаційною владою небезпечні й варто утриматися від поїздок на ТОТ. Нерухомість українських громадян на захоплених росіянами територіях охороняється законами України та міжнародним правом, а будь-які документи чи дії з нерухомістю – незаконні та не мають жодних правових наслідків.

"Особи, які причетні до позбавлення українців їхнього майна на ТОТ, нестимуть кримінальну відповідальність і відшкодовуватимуть усі збитки.

Якщо у вас є інформація про факти незаконного позбавлення українців житла на ТОТ, а також про осіб, причетних до таких дій, просимо повідомляти правоохоронним органам України або на гарячу лінію Мінреінтеграції 1548", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного доведеться змиритися з тим, що вони втратили свої квартири, можливо надовго, можливо назавжди. Тепер перед ними важкий та болісний вибір: влаштуватися на новому місці назавжди або чекати на деокупацію й повертатися у рідні міста...

Читайте також:

Приховані махінації з нерухомістю: про що навіть не здогадуються жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Квартири вже нема, а податок платити? Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного з обов'язковим податком на нерухомість

Спалюють останні мости: Чиновники відбирають у переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжної онлайн-освіту

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк