11.08.2024, 21:34

Мешканці Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі: як це зробити

Украинцы могут подать заявление в международный Реестр убытков

Після повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року в Україні мільйони людей стали вимушеними переселенцями. Серед них – сотні тисяч біженців з Луганщини. Багато хто з них після деокупації вже не повернеться до регіону, головна причина – їм більше нема де жити, оскільки їхнє житло знищено російськими окупантами. Жителі окупованих областей та регіонів, де ведуться бойові дії, вже знають, що можна отримати компенсацію за пошкоджене/знищене внаслідок військових дій житло, подавши відповідне інформаційне повідомлення до Державного реєстру пошкодженого та зруйнованого майна. Проте не всі знають, що тепер українці можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі.

Якщо ваше житло було пошкоджене або знищене внаслідок російської агресії, слід подати заяву до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі, який стане основою для майбутніх репарацій. Хто може подати таку заяву та як це зробити, розповість Час Пік.

Міжнародний Реєстр збитків

Про технічний запуск міжнародного Реєстру збитків та початок прийому заяв постраждалих від збройної агресії РФ було оголошено 2 квітня у Гаазі (Нідерланди) в рамках міністерської конференції "Відновлення справедливості для України". Про це ]]>повідомила ]]>пресслужба Мін'юсту.

Зазначається, що загалом міжнародний Реєстр прийматиме заяви від постраждалих фізичних, юридичних осіб, держави Україна по 40 Категоріях. Категорії заяв включають, зокрема:

  • втрату життя,
  • катування та сексуальне насильство, а також тілесні ушкодження,
  • примусове переміщення та примусове переселення осіб,
  • втрату майна та доходу,
  • інші форми економічних збитків,
  • пошкодження критичної інфраструктури та інших державних об’єктів,
  • збитки, завдані історико-культурній спадщині,
  • збитки навколишньому середовищу тощо.

Реєстр буде відкриватися поступово, прийом заяв розпочнеться для осіб Категорії А3: "Позови, пов'язані з втратою власності, доходу або засобів до існування", а саме: A3.1 "Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна".

З 25 липня 2024 року всі українці можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі. Він стане основою майбутніх репарацій. Як ]]>зазначили ]]>у Мінцифри, важливо, щоб кожен постраждалий українець подав заяву про завдану шкоду. Саме так Україна покаже усьому світові реальну картину збитків й звірств від вчинків російських окупантів.

Заява до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі

Раніше для подання заяви потрібно було зареєструвати майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та мати Акт комісійного обстеження в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Тепер кожен українець, чия домівка зазнала руйнувань після 24 лютого 2022 року, може подати заяву в міжнародний Реєстр збитків на порталі "Дія".

Сервіс у "Дії" доступний для всіх українців, чиє житло було пошкоджено або знищено, зокрема для тих, у кого:

  • право власності не зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;
  • немає акта про пошкоджене майно від місцевої влади та вони не подавались на програму "єВідновлення";
  • оселя на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

]]>Подати заяву]]> до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі можна на порталі "Дія".

Зруйнована Луганщина

Регіони сходу України залишаються у "лідерах" за кількістю вимушених переселенців. Станом на травень 2024 року статус внутрішньо переміщених осіб мають 4,6 млн осіб. До цього числа не входять українці, які виїхали за кордон або були змушені повернутися до своїх будинків, тому реальні цифри набагато більші. Тим паче, що через війну евакуація населення з прифронтових регіонів триває.

Населені пункти Лугащини сильно постраждали через обстріли. Від багатьох міст та сіл фактично залишилися лише руїни. За ]]>даними ]]>ЛОВА, станом на 1 липня 2024 р. мешканці області подали 46 112 інформаційних повідомлень до Державного реєстру пошкодженого та зруйнованого майна. Всього до Реєстру внесено 36 647 об'єктів нерухомого майна, у тому числі 11 322 будівлі, 25 325 приміщень.

Військовими адміністраціями територіальних громад опрацьовано 44387 ІП (96,2% від отриманих заяв), зокрема:

  • Сєвєродонецькою – 41575,
  • Старобільською – 509,
  • Сватівською – 571,
  • Щастинською - 678.

Міста "трикутника" на Луганщині сильно постраждали під час "визволення". Сьогодні там господарюють російські окупанти та місцеві колаборанти, які створюють ілюзію відродження зруйнованого регіону, а заразом "віджимають" рухоме та нерухоме майно у місцевого населення та переселенців. На жаль, багато переселенців після деокупації вже не повернуться до "трикутника", навіть якщо їхнє житло вціліє.

Сьогодні на окупованій Луганщині "віджим" житла набирає обертів, особливо у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному, де ще чимало порожніх квартир та будинків. Міста т.зв. "трикутника" швидко заповнюються "понаїхавшими", яких потрібно кудись розселяти. Що робити, якщо ваші квартири захопили окупанти, читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: "Не позбавляйте нас віри": Як одне рішення чиновників може перевернути життя переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Читайте ще: Безкоштовне перевезення речей: як переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного подати заявку на послугу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк